"İftarda gazlı içeceklerden uzak durulmalı, suyun yerini hiçbir şey tutmaz"

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Alper Yurci, sahurda yemek yedikten sonra hemen uyku pozisyonuna geçildiğine dikkat çekerek, "Uyuma pozisyonuna geçtiğimiz için yediğimiz yemeklerin tekrar yemek borusuna kaçması oldukça cid

Ramazan ayında beslenme düzeninin değiştiğini belirten Prof. Dr. Alper Yurci, kahvaltı öğünü en önemli öğün olduğu için sahurun çok dikkatli ve iyi bir şekilde yapılması, yemek yeme sürecinin zamana yayılması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Yurci, ?Ramazan ayı sindirim sistemi açısından bir takım noktalara dikkat edilmesi gereken bir ay. Tüm beslenme düzenimiz baştan aşağı değişiyor. Kahvaltı öğünümüz sahura kaymak durumunda. Bu öğünü uykudan uyanır uyanmaz yapıyoruz ve sonrasında tekrar dinlenerek uyuyarak geçirdiğimiz bir zaman dilimi. Dolayısıyla normal günlerde kahvaltı bizim en önemli öğünümüz. Bu yüzden sahuru da çok iyi bir şekilde yapmak sağlığımız açısından çok önemli" diye konuştu. 
"Öncelikle sahurun mutlaka yapılması gerektiği üzerinde durmak lazım" diyen Prof. Dr. Yurci, "Sahur öğününü atlayarak sadece iftardan iftara besin tüketerek oruç tutulmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Sahurda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise yedikten hemen sonra yatma, uyuma pozisyonuna geçtiğimiz için yediğimiz yemeklerin tekrar yemek borusuna kaçması oldukça ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Hele ki kişinin reflü hastalığı varsa, ki bu da yemek içeriğinin gereğinden fazlasının yemek borusuna kaçması ile ilişkili göğüste yanma, ağza ekşi veya acı su gelmesiyle kendini gösterebiliyor. Reflü hastalığının toplum arasındaki sıklığı yüzde 20 civarında. Bu hastalar özellikle sahur başta olmak üzere gerek sahurda, gerek iftarda yemeği daha uzun süreye yayarak yemek durumundalar. Sahur sonrasında da istirahat pozisyonlarını biraz daha dik şekilde yapmalılar. Baş ve göğüs kısmı mideye göre daha yüksek bir pozisyonda uyumalarını tavsiye ediyorum. İftarda ise tabii ki ezan okunmasıyla beraber yoğun bir şekilde gıda tüketilmesi tavsiye edilmemekte. Bizim geleneklerimizde de zaten öncelikle iftariyelikler ile iftar açılıyor. Daha sonra bir müddet dinlenmek, soluklanmak ve sıvı tüketmek oldukça önemli. Biraz dinlenmenin ardından ana yemeğe geçilebilir? tavsiyesinde bulundu.   (İHA)