?HER 40 SANİYEDE BİR KİŞİ İNTİHAR EDİYOR?

?HER 40 SANİYEDE BİR KİŞİ İNTİHAR EDİYOR?

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, intihar olaylarının incelenmesini istedi. Son yıllarda artan intihar olaylarının temel bir halk sağlığı problemine dönüştüğünü belirten Arık, her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini ifade etti.

Eylül ayı içinde Kayseri´de 3 kişinin, Kocaeli´de de İsmail Devrim isimli vatandaşın gönderilince ´Çocuklarıma bakamıyorsam, çocuğuma bir pantolon alamıyorsam niye yaşıyorum ki´ diyerek yaşamlarına son vermesinin ardından CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM Başkanlığı´na intihar olaylarının araştırılması için önerge verdi. Günümüzde intihar olaylarının bireysel bir durum olmaktan çıkarak temel bir halk sağlığı problemine dönüştüğüne dikkat çeken Arık, araştırma önergesinin gerekçesini şu sözlerle ifade etti: ?2018 yılı Eylül ayı içerisinde Kayseri´de biri kadın 3 kişi intihar ederek hayatına son verdi. Yine Eylül ayı içerisinde Kocaeli´nin Körfez ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki İsmail Devrim, iddiaya göre; okul pantolonu alamadığı çocuğu okuldan gönderilince ´Çocuklarıma bakamıyorsam, çocuğuma bir pantolon alamıyorsam niye yaşıyorum ki´ diyerek hayatına son vermesi kamuoyunda geniş yankı buldu. Basına yansıyan bu olaylar bir kez daha bir insanın trajik bir biçimde kendi hayatına son vermediği intihar olaylarına dikkat çekti. Evet, bunlar basına yansıdığı için kamuoyunun bildiği olaylar ama basına yansımayan onlarca örneğin olduğunu ve son yıllarda intihar olaylarında ciddi bir artışın yaşandığı görülmektedir.

DSÖ, dünyada her 40 saniyede bir intiharın, her 3 saniyede ise bir intihar girişiminin geliştiğini belirtmektedir. Dünya genelinde son 45 yılda intihar olaylarının yüzde 60 civarında arttığı belirtilirken, intihar olaylarının tüm dünyada ilk 10 ölüm nedeni arasında yer aldığı görülmektedir. Evet intihar olaylarında gözle görülen bir artış var ama ailelerin konuyu gizlemesi, güvenilir ölüm kayıtları tutmaktaki eksiklikler göze alındığında intihar rakamlarının çok daha yüksek olduğu gerçeğini karşımıza çıkartıyor. Kişinin trajik bir biçimde hayatına son vermesi olan intihar olayları, beraberinde yıkılmış aileler, arkadaşlar ve tanıdıklar bırakan ciddi bir halk sağlığı sorunudur. DSÖ´nün geliştirdiği sağlık politikaları içinde intiharı önleme çalışmalarının hedef haline getirildiğini biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak böylesi temel bir halk sağlığı problemini görmezden gelmek olmaz. Gün be gün artış gösteren ve toplumu derinden etkileyen bu temel halk sağlığı sorununun nedenlerini araştırmak ve çözüm yollarını ortaya koymak devletlerin asli görevi olmalıdır.

Kurulacak olan Araştırma Komisyonu ile intihar olaylarının perde arkası araştırılarak, insan ölümlerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.?  (Kurum Bülteni)