Tarih: 20.01.2017 12:22

Hamileler kış aylarında daha dikkatli olmalı

Facebook Twitter Linked-in

Hamilelerin bağışıklık sisteminin, normal insanlara göre daha düşük seyrettiğini belirten Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, kış mevsiminde hamilelerde üst solunum yolları enfeksiyonlarına çok sık rastlandığını ifade etti. Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, ?Üst solunum yolu enfeksiyonları deyince kabaca iki tane virüs aklımıza geliyor; rino virüs ve hemofilus influenza virüsü. Bunların en sık yaptığı semptomlar burun akıntısı, kırgınlık, halsizlik. Özellikle rino virüs birazcık daha hafif bir form olarak seyretmekte. Çok hafif subfebril ateş dediğimiz 37 civarındaki ateş olarak kendini gösteriyor. Hemofilus influenza virüsü biraz daha agresif seyreden, özellikle son dönemde H1N1 dediğimiz domuz gribi olarak adlandırılan virüsün etken olduğu bir virüs grubu. Bu gebelerde biraz daha ağır seyreden bir virüs. Tabi ki gebelerin immünitesi normal insanlara göre bir tık daha düşük olmakta. O yüzden de bu dönemde hem anne sağlığı hem bebek sağlığı için bu durumu biraz daha önemsememiz gerekiyor.? dedi.
İstirahat ve beslenme önemli
Üst solunum yolları enfeksiyonuna yakalanan hamilelerin, öncelikle yakın temastan, alışveriş merkezi gibi kapalı ortamlardan uzak kalmasını öneren Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, hastalığa yakalanılması halinde uygulanacak tedaviye dair şu bilgileri verdi:
?Hastamız bize başvurduğunda öncelikle semptomatik tedaviye başvuruyoruz ve istirahat etmelerini öneriyoruz. Bol sıvı alımı, bol bol su tüketmek çok önemli ve eğer ki bu duruma ateş eşlik ediyorsa tabi ki doktor kontrolünde, parasetemol grubu ilaçlarla ateşlerimizi düşürmemiz gerekiyor. Özellikle C vitamini ve sebze tüketmemiz gerekiyor. Meyve çaylarından da, C vitamini ağırlıklı olarak kuşburnu, ıhlamur, nane limon, zencefil çayını rahatlıkla kullanabilirler.?
Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, yanı sıra, diyabet, tansiyon gibi bağışıklık sistemini etkileyecek hastalıkların olması durumunda, ilaçla tedavi uygulandığına dikkat çekti.
İnaktif grip aşılarının da yine doktor kontrolünde hastalara önerildiğini kaydeden Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, grip aşısının, bebeği doğumundan sonraki altı ay içerisinde gribe karşı koruyacağına da değindi. Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, ?Hemofilus virüsü açısından inaktif aşıların koruyuculuğu bilimsel olarak da kanıtlanmış. Normal erişkin insanlarda yüzde 70-80 oranında bir artı kazanırken eğer ki bu aşı gebe hastalarda uygulanırsa bebeklerin doğduktan ilk 6 ay içerisinde bu gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılığının çok az olduğu belirtilmiş. Aşının bebeğe zararı olup olmayacağı ile ilgili olarak ise, bilimsel çalışmalarda çok ciddi teratojenik etkisi ve bebekte anamoliye neden olan bir durum tespit edilmemiş. Sadece bir tık noral tüp defekti dediğimiz; omiriliğin omurgadan dışarı çıkması kaba bir tabirle bu tarz hastalıklarda bir tık daha fazla olduğu gözlenmiş.? ifadelerini kullandı. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —