Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy ile İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak, Kayseri’de bir ilke imza atarak korona virüsün yol açtığı ortamla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında üyelerin ve iş dünyasının merak ettiği soruları cevapladı. Kayseri’de ilk kez gerçekleştirilen canlı yayın büyük ilgi gördü.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ile İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak, TV1 Televizyonu ‘Gündem Özel’ Programına katılarak iş dünyasının merak ettiği tüm soruları canlı yayında cevapladı.
“KORONAVİRÜS SALGINI BİR 3. DÜNYA SAVAŞIDIR”
Programa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da canlı telefon bağlantısı yaparak Koronavirüs salgını konusunda “Son yüzyılın en büyük felaketi ile karşı karşıyayız. Birinci ve ikinci cihan harbinden sonra dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük savaşı yaşıyoruz. Bizim neslimiz bir dünya savaşı görmedi. Bizden öncekiler gördü. Bu da bizim yaşadığımız bir dünya savaşıdır. Bütün dünyada mal trafiği, ekonomik hayat durdu. Dünyanın fakirleşmesi sonucunu doğuracak bir noktaya doğru gidiyor.” dedi.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söyledi :
“Hepimizin bir dayanışma içerisinde olması lazım. İşveren kardeşlerime şunu söylemek istiyorum. ‘Çalışanını koru, istihdamı düşürme’ sloganı ile yola çıktık. Bunun kaynağı da ‘Kısa Çalışma Ödeneği’dir. Bu ödeneğin kaynağı ise İşsizlik Fonudur. İşsizlik fonunu oluşturanlar İşverenler, işçiler ve devletimizdir. Herkes buraya katkı veriyor. Sonuçta bu para hepimizin ortak parası. Bu kapsamda diyoruz ki böyle bir imkan var. Dünya ülkeleri ve gelişmiş ülkeler bunu uygulamaya başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımıza bunu iletmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızla 10 gün önce yaptığımız zirvede Kısa Çalışma Ödeneği’ni duyurduk. Buda hayata geçti.
“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NDE MÜTHİŞ BİR YIGILMA VAR”
İşveren kardeşlerimize şunu söylemek istiyorum. Firmandan kaç kişi düştü ise Kısa Çalışma Ödeneği’ne müracaatı yapıyorsun, brüt %60 kadarıyla işçimizin maaşı bağlanıyor. Bu hepimizin ortak kaynağıdır. Bundan 3 ay süreyle faydalanabiliyoruz. Bunda önceden epeyi prosedür vardı. Üyelerimizden gelen talep doğrultusunda Bakanımıza ilettik. 10 evraktan 2 evraka düşürüldü. İŞKUR’a gitmenize gerek yok. Elektronik ortamda bunu yapabiliyorsunuz. İŞKUR buna yardımcı oluyorlar. Müthiş bir yığılma var. Herkes buraya müracaat etmiş durumda. Devletimiz işverenler açısından da bir sürü tedbirler aldı. Bu kapsamda bizim Kayseri Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası üyelerimizle çok yakın temastalar. Sıkıntıları bizzat Ankara’ya Odalar Birliği’ne aktarıyorlar. Bizde iş dünyasının sıkıntılarını başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza, bürokrasiye iletiyoruz. Büyük bir kısmı çözüldü. Çözülmesini beklediklerimiz var. İnşallah bunlarında devreye girmesi için çalışıyoruz. Kayseri İş dünyası şanslı. Ömer Bey, Mehmet Bey ve Recep Bey tarafından
temsil edilmeleri yönünde şanslılar. Çünkü ben buna Ankara’da bizzat şahidim. Sıkıntıları, dertleri bana aktarıyorlar. Bende bunları Bakanlarımıza aktarıyorum. Onlara da teşekkür ediyorum, çalışma prensibini korudukları için.
“VAR OLANLARIN YOK OLANLARA DESTEK OLMASI LAZIM”
Bugünler zor günler. Bu kapsamda var olanlar, yok olanlara destek olması lazım. Bu bizim inancımızın da gereğidir. Ramazan geliyor. Zekattır, sadakadır, yardımların yapıldığı bu dönemde devletimizde bir yardım kampanyası başlattı. Bizde Türk İş dünyası adına buraya 10 milyon lira bir destek verdik. Var olanların yok olanlara destek olması lazım. Yok olanların gelecek kaygısı taşımaması lazım. Hepimiz kardeşiz. Birbirimizle dayanışma içerisinde olacağız. Ülkeler ile milletler ancak böyle zor günlerde dayanışma içesinde millet ruhunu oluşturabilir. Zor günler geçiyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
“DAYANIŞMAYI ARTIRMAMIZ LAZIM”
İşadamlarına çağrım. Özellikle dayanışmayı artırmamız lazım. İkincisi Sıkıntıları aktarsınlar ki bizde burada hükümete aktarabilelim. Herkes sıkıntılı. Dünya insanı sıkıntıda. Onun için çözüm bulabilmenin yolu devletimize aktarmaktan geçiyor. Problemi olanlar oda başkanlarımız görevinin başında onlara aktarsınlar bizde burada yardımcı olmaya çalışalım. “
“GÜN BİR OLMA, BİRLİK OLMA ZAMANIDIR”
Programda konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Koronavirüs Salgınının ekonomiye etkileri konusunda iş dünyasının merak ettiği soruları cevapladı.
Zor bir süreçten geçtiğimizin altını çizen Başkan Gülsoy, “Bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız bir tehlike ile karşı karşıya kaldık. Bu virüs sadece ülkemizi değil, bütün dünyayı sardı. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye olarak bu virüsle mücadeleyi bütün ülkelerden daha iyi idare ettik ve bugüne kadar geldik. Hükümetimizin çabaları insanlarımızın gayretleriyle birçok ülkeye bakarak çok çok iyi durumdayız. Gün bir olma, birlik olma zamanıdır. Yeter ki kurallara uyalım, tedbiri elden bırakmayalım, başaracağımıza inanalım. Hiçbir virüs bizim birliğimizden, beraberliğimizden daha güçlü değildir.” dedi.
“ÜYELERİMİZ TÜM SORUNLARINI BİZE BİLDİRSİNLER”
Üyelerinden gelen sorunları ve talepleri rapor halinde birinci ağızdan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktardıklarını belirten Gülsoy, “ Bugüne kadar Vergi, Kredi, Kısa Çalışma Ödeneği, Çekler” konusunda 34 madde halinde sonuçlanan taleplerimiz oldu. Alınan önlemleri sürekli üyelerimizle paylaşıyoruz. Çözüm önerilerimizi sunmaya devam ediyoruz. Bütün üyelerimiz ne tür sorunları varsa bize bildirsinler.” diye konuştu.
“KTO OLARAK İSTİHDAMIN SÜRMESİNİ SAĞLIYORUZ”
Kayseri Ticaret Odası ne iş yapar? diye soranlara da cevap veren Başkan Gülsoy, “ Biz Merkez Bankası değiliz, para basmıyoruz. Yasa çıkartmıyoruz. Üyelerimizden gelen sorunların çözümü noktasında canla, başla çalışıyoruz. İşadamlarımıza ve üyelerimize yardımcı olmak için istihdamın sürmesini sağlıyoruz. Bütün varlığımızla mücadele meydanındayız. Komitelerimizle üyelerimizle iletişim halindeyiz. Sektörlerimizi takip ediyoruz. Önlem önerileri geliştiriyoruz. Önlemler almaya çalışıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile birlikte mücadele süreçlerine aktif şekilde katkı sunuyoruz. Herkesin gönlü rahat olsun. Gıdadan temizliğe her şeyimiz var. Fırsatçılarla mücadelede milletimizin yanındayız. Ahilik ruhuyla çalışıyoruz. Bu ruhla çalışanlar olağanüstü durumlarda zam yapmazlar, istihdamı korurlar, tedarik zincirini zayıflatmazlar.” İfadelerini kullandı.
İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak ise “Kısa Çalışma Ödeneği” ile ilgili yeni uygulamayı detayları anlattı. Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanma şartlarının esnetildiğini aktaran İl Müdürü Ak, işverenlerin dikkat etmesi gerekenler, yapılan yanlışlıklar ile formun nasıl doldurulacağı konusunda bilgiler verdi.
“KORONAVİRÜS’TEN ETKİLENEN TÜM SEKTÖRLER BAŞVURABİLİR”
Programda istenilen evraklarla ilgili de bilgi veren AK, “İşverenler, kısa çalışma talep formunu ve kısa çalışma uygulanacak işçi listesini, kurumumuza internet üzerinden imzalı ve kaşeli olarak teslim edecekler. İşletmenin belirtildiği vergi levhası veya işyeri açma ruhsatının fotokopisi de eklenirse, işyerindeki kısmi süreyle azalma veya tamamen kapatılma görüleceğinden, başka bir evraka ihtiyaç duymuyoruz. Büyük şirketler ise, yönetim kurulu kararını ek olarak verebilirler. İptal yazıları veya stokta artma belgeleri de yeterlidir. Kısacası korona virüs olayından etkilendiğini gösteren belgeleri istiyoruz. Destekten yararlanmak için sektör ayrımı da bulunmuyor.” diye konuştu.
“İŞKUR’A, E-POSTA İLE ULAŞMAK ÇOK DAHA HIZLI VE ÇOK KOLAY”
Destekten yararlanmak isteyenlerin sayısının çok fazla olması sebebiyle kurumlarında yoğunluk yaşandığını da vurgulayan İl Müdürü Ayşe Ak, vatandaştan bir de ricada bulundu. Bu süreç ortadan kalkıncaya kadar fiziksel mesafenin artırılması gerektiği uyarısını da hatırlatarak, “Soruları olanlar, Alo 170’i arayabilirler; www.iskur.gov.tr internet adresimizi de ziyaret edip kullanabilirler. Ayrıca, İŞKUR Kayseri İl Müdürlüğümüz de aranabilir. Personel sayımızı artırdık ancak yoğunluk dolayısıyla yine de zaman zaman kurumumuza ulaşılmayanlar olabilir. O nedenle, mail olarak daha hızlı ve sağlıklı bir cevap alınabilir. Bu konuyla ilgili de personel sayımızı artırdık.” dedi (kurum bülteni)