Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Süleyman Demirel Spor Salonu´nda 3 gün sürecek olan yarışmanın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Sebahattin Ünalan, sergilenecek olan projeler hakkında bilgi verdi. 7 ilden 754 proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerden 98´ini sergiye davet ettiklerini söyleyen Ünalan, ?Yarışmamız 48´incisini düzenlediğimiz yaklaşık 50 yıllık geçmişi olan bir yarışma. Şu anda 12 bölgede birlikte düzenlenmekte. Kayseri Bölgesi de bunlardan birisi. Kayseri merkez olmak üzere Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray bölgemize tabi olan iller. Bu illerden bu dönem 754 proje başvurusu yapıldı. Bu proje başvurularından 98 tanesini sergiye davet ettik. Bu sergi 3 gün devam edecek. 3 günün sonunda 17 projemizi finallere göndereceğiz. Ankara finallerinde başarılı olan proje sahipleri üniversite sınavlarında ek puan alacaklar. Özellikle fen bilimlerinde başarılı olanlar uluslararası yarışmalara katılacaklar? ifadelerini kullandı.
?Geleceğin bilim adamlarını görmek mutluluk verici?
Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan ise, ?Bizim için de heyecan verici bir proje. 3 senedir ev sahipliği yapıyoruz, geleceğin bilim insanlarını burada görmekten mutluluk duyuyoruz. Söylenildiği gibi hepiniz üniversitemiz için de birer adaysınız. Ülkemiz son yıllarda bilim ve teknoloji alanında önemli yatırımlar yapıyor. Bu yarım asra yaklaşan bir yarışma ama devlet desteği her geçen gün artıyor? dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile yarışmanın açılışı yapıldı. Açılışa katılanlar kurulan stantları gezerek projeler hakkında sahiplerinden bilgi aldı.
?Engelsiz Ulaşım Aracı´ ile otobüse binmek artık çok kolay
Yozgat Yerköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 4. sınıf öğrencisi Yusuf Belkaya ve İbrahim Demir tarafından yapılan ´Engelsiz Ulaşım Aracı´nın, engelli vatandaşların otobüse binmelerinde hayli kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Otobüs durakları önünde kaldırıma kurulacak bir sistemle engelli vatandaşların kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan rahatlıkla otobüse binebileceklerini ifade eden İbrahim Demir projesini şu şekilde anlattı;
?Projemizin ismi Engelsiz Ulaşım Aracı´dır. Engelsiz Ulaşım Aracımızı kaldırıma 0,40 metreküplük çukur açtıktan sonra sıfıra sıfır yanaştırarak bir platform tasarlamasıdır. Platforma engelli bireyimiz geldiğinde platformun üstüne çıkarak elindeki kumanda vasıtasıyla platforma biner ve otobüsün gelmesini bekler. Otobüs geldiğinde platformumuzu çalıştırarak otobüsüne biner. Her otobüsün yüksekliği aynı olmadığı için biz otomatik olanı tercih etmedik. Engelli bireyimiz platformu istediği yüksekliğe kadar kaldırıp, tekrar indirebilir, istediği kadar içeriye itebilir. Platform kaldırıma sıfıra sıfır olacağından dolayı vatandaş üzerinden geçebilir? dedi.
?Kimse Var mı´ projesinde depremde can ve zaman kaybı önlenecek
Türkiye´nin gündeminden düşmeyen deprem, geçmiş zamanlarda çok sayıda vatandaşı kaybetmemize neden olmuştu. Deprem gerçeğiyle yaşamaya alışan Türkiye´de, can ve mal kaybını azaltmak için çeşitli çalışmalar da yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda da Yozgat Yerköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mehmet Enes Şahin ve Beytullah Güler tarafından geliştirilen ?Kimse Var mı?´ projesi, olası bir depremde can ve zaman kaybının önemli ölçüde önüne geçecek. Mehmet Enes Şahin, proje amacının depremden sonra yıkılan veya hasar görmüş binalarda insanların bulunup bulunmadığını azami şekilde tespit ederek kurtarma ekiplerinin boşa zaman harcamalarının önüne geçmek olduğu söyledi. Ayrıca deprem anında oluşabilecek doğalgaz tesisatı, şebeke suları ve elektrik tesisatından kaynaklanacak ölümlerin ve hasarın da en asgari seviyeye çekilmesine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen proje hakkında bilgi veren Şahin, ?Bu sayede hangi adreste hangi binada kaç kişinin göçük altında kaldığını belli ediyor. Zamandan kazanmış olduk ve kesmiş olduğu elektrik, doğalgaz ve su sisteminden de bunlardan çıkabilecek ölüm sayısını minimuma indirip hayattan kazandırmış olduk? dedi.
Uygulanan sistemde doğalgaz, elektrik ve su tesisatının devre dışı kalmasının yanı sıra; bina girişine konulacak sensör ve depremi algılayacak sensör sayesinde gece oluşabilecek depremlerde dahi otonom tedbirler alınarak, binalara giren ve çıkan kişi sayısını sayarak bilgiler interaktif kurtarma ekiplerine aktarılacak.
3 gün sürecek yarışma kapsamında dereceye girecek 17 proje, Ankara´daki finale katılmaya hak kazanacak. (İHA)