Tarih: 26.02.2017 12:35

"Elimizi taşın altına koymalıyız"

Facebook Twitter Linked-in

SMMMO Toplantı Salonu´nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Anfer Yılmaz, KOBİ´lerin en büyük sorunlarından birinin sermaye sorunu olduğunu belirtti. Başkan Anfer Yılmaz, ?Bilindiği gibi çalışan sayısı 250´den az olan ya da yıllık net hasılatı 40 milyon TL´yi geçmeyen işletmeler KOBİ kapsamı içine girmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık yüzde 99´unu oluşturan KOBİ´lerin birçok sorunları bulunmaktadır. Hiç kuşkusuz bu sorunların en büyüğü sermaye sıkıntısıdır. Günümüzde devlet organları KOBİ´lere destek vermekte ve böylelikle istihdam artışı sağlanmaktadır. Türkiye´de başta KOSGEB olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla KOBİ´lere değişik yollarla destek sağlanmaktadır. Bu eğitim seminerinde KOBİ´lere sağlanan destekler ve finans olanakları detaylı olarak ele alınacaktır? dedi.
Programda konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise KOBİ´lerin teknolojik bakımda sorunları olduğuna dikkat çekti. Başkan Mahmut Hiçyılmaz, ?Son zamanlarda yapılan çalışmalar, ARGE çalışmalarına verilen önem KOBİ´lerimizin de ürettiği ürünlerin teknolojik olması bakımından epey bir gayret gösteriliyor. Bu gayretler olanca hızlı devam ederken bir yandan da KOBİ´lerimizin daha çok gelişmeleri, daha çok finansmana ulaşabilmeleri bakımından gayret gösteriliyor. Değerli misafirler, tabi Türkiye´de ARGE çalışmaları bakımından 2015 yılı durumuna baktığımızda 20 milyar 615 milyon TL olarak bir ARGE harcaması söz konusu. ARGE harcamalarının yüzde 18´ini bizim KOBİ´lerimiz yapabiliyor. Biraz önce ifade etmeye çalıştığım rakamlar KOBİ´leri gerek şehrimiz gerekse de ülkemiz ekonomisinde de ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Türkiye´de özellikle son yıllarda destekler bakımından, olağanüstü bir şekilde gayret gösteriyor hükumetimiz. Bunların KOBİ diye tabir ettiğimiz üyelerimiz tarafından iyi anlaşılması ve bu desteklerin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi onların güvendikleri, defterini tutturdukları muhasebeci ve mali müşavirler tarafından çok iyi bir şekilde izah edilmesi, anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu ikili ilişki bize KOBİ´lerimizin başarısını getirecektir. Çünkü biz sadece kendi işimize yoğunluk veren, sadece kendi işimizle meşgul olan ama bu destekler, teşvikler ve yapmamız gereken şeyler hususunda birileri tarafından yönlendirilmesi gereken işletmeleriz" diye konuştu.
KOBİ´lerin finansmana erişiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü;
?Hem işletmeler olarak hem ülke olarak yatırım yapmak için tasarruflarımız bize yeterli olmuyor. Yatırım yapabilmek için, istihdam sağlayabilmek için, bunun neticesinde ürettiklerimizi satabilmek için mutlaka dışarıdan bir kaynağa ihtiyacımız var. İşte bu kaynağı bulma noktasında da en ucuzunu, en iyisini, en uzun vadelisini bulabilmek için mutlaka bankaların bizlere yardımcı olması gerekiyor. Son zamanlarda bir kısım bankalardan üyelerimizin şikayetleri var ama özellikle bu nefes kredisi için Ziraat Bankası´na ve Deniz Bank´a yelerim adına çok teşekkür ediyorum. Onlar taşın altına ellerini koydular ve zarar etme pahasına üyelerimize ucuz faizli kredi verme konusunda gayret gösterdiler. Tabi TOBB önderliğiyle, Bankalar Kurumunun eşliğinde 5 milyar liraya kadar bir fon meydana getirildi. Kayseri Ticaret Odası olarak her bir üyemize 100 bin lira olarak belirlediğimiz bu paralar veriliyor. Dün sağ olsunlar Odalar ve Borsalar Birliğinden beni arayarak bir 15 milyon lira limit daha aktarıldığını ve bunun da ihtiyaç sahiplerine dağıtılabileceğini söylediler. Ben buradan ihtiyaç sahibi üyelerimize Ziraat ve Deniz Bank´a müracaat etmek suretiyle bunlardan istifade edebileceklerini özellikle duyurmuş olayım.?
Düşük faizli kredinin önemine değinen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ?İçinden geçmiş olduğumuz süreçten kurtulmanın yegane formülü, yatırım ve üretim yapmaktır. Bunları da iş dünyası olarak reel sektör yapacak ve bu reel sektöre yardımcı olması gerekenler de finans kuruluşlarıdır. Burada hükumetimizin almış olduğu ve Odalar ve Borsalar Birliğimizin de önderlik ettiği düşük faizli yüzde 9 oranında verilen kredinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada aslında bizim üyelerimize düşük faizli kredi vermenin yanı sıra diğer banklarda bu oranlara baksınlar da oranları düşürsünler diye gayret gösterildi ama bu gayretin ne kadar başarılı olduğunu bilemiyorum. İşletmelerin büyüklüğüne göre yüzde 16-17´leri telaffuz eden bankalar var maalesef. Daha aşağı faiz oranlarıyla bu kredilerin plase edilmesi çok önemli." diye konuştu. 
?Elimizi taşın altına koymalıyız?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın istihdam seferberliği çağrısına da değinen Hiçyılmaz konuşmalarını şöyle tamamladı: 
?Çalışan işçi kardeşlerimizi işten çıkarmamak, işletmelerimizin en az bir işçiyi çalıştırma noktasında gayret göstermesini, özellikle bu dönem için çok önemli olduğunu söyleyeyim. Yani birçok işletme gelip şunu diyebilir; ?Ya başkan sende söylüyorsun ama ekonomime bakarım, cebime bakarım, ticaretime bakarım ona göre istihdam ederim´, buna itirazım yok. Ama sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Elimizi taşın altına hep beraber koyacağız. Yoksa eğer işçi lazım değilse illa yanınıza eleman alın da çalıştırın demiyorum. Ama alabildiğimiz kadar işçi alalım. İstihdam konusunda verilen bir sürü destekler ve teşvikler var. Yanınızda çalıştırıyorsunuz, sonra istihdam ettiğiniz zaman onun sigortasını devlet ödüyor. Dolayısıyla iyi araştırıp bu konuda gayret göstermemiz gerekiyor?  (İHA)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —