KTO Ağustos ayı Meclis Toplantısı Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü İhsan Sabuncuoğlu ve oda üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. KTO Konferans Salonu´nda düzenlenen meclis toplantısında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından gündeme dair maddeler okunarak meclis üyelerine sunuldu.
İş adamlarının yeni pazarlar bulmak zorunda olduğunu dile getiren Gülsoy, ?Yılın ilk 7 ayındaki verilere bakıldığında Hollanda, İsrail ABD, Almanya, İngiltere, Çin, Fransa, Hindistan, Danimarka, Hollanda, Irak, İspanya, İtalya, Japonya, Katar gibi ülkelere ihracatımızı artırmışız. Buna karşın İran, Kazakistan, Çekya, Gürcistan, Kuveyt, Belçika, Bulgaristan, Cezayir, Avusturalya gibi ülkelerle ticaretimizde ise azalma olmuş. Kayseri tabiriyle dünyayı fellik fellik dolaşıp mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız. Son bir yılda ve bu yıl içerisinde açılan ve kapanan işletmelerden de yüzeysel olarak bahsetmek istiyorum. Bağlı bulunduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´ndeki sicil verilerine göre 2019 yılının ilk yedi ayında 2018 yılının aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı yüzde 4,79 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 5,62 oranında artmış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 14,31 oranında azalış gözlenmiştir. Bizdeki, yani odamız bünyesindeki sicil kayıtlarına bakalım. Oda sicil birimizden alınan verilerimize göre, 2018 Ağustos ve 2019 Ağustos tarihleri arasında 1 yıl içerisinde toplamda bin 64 firma kapanmış olup, bin 676 da yeni firma açılmıştır. Bu bilgilere göre son bir yıl içerisinde açılan firma sayısı kapanandan yaklaşık yüzde 58 daha fazladır" dedi.
Yapılan zamların dar ve sabit gelirli insanların alım gücünü düşürdüğünün altını çizen Gülsoy; "Sizin anlayacağınız dünyanın her yerinde az çok bir sıkıntı var. Bizlerin bu sıkıntıdan etkilenmemesi de mümkün değil. Daha öncede ifade ettiğim gibi, bizde geçtiğimiz ağustostan bu yana döviz, faiz, enflasyon gibi sıkıntıları ticarette, hayatımızın her kademesinde hissediyoruz. Dünya böyleyken, ülkemizdeki duruma da kabaca bakalım. Faizler bir miktar düşürüldü. Sonra kamu bankaları talimatla faizleri aynı oranda aşağı çekti. Hala özel bankalar bu noktada direniyorlar. Dolar bir süredir 5 buçuk 6 lira aralığında, Avro 6 buçuk 7 lira civarında seyrediyor. Ancak dünyadaki gelişmelerden doğal olarak etkilenen döviz hareketliliğinin stabil seyretmemesi döviz borcu olanları, ithalat ve ihracat yapanları doğal olarak etkiliyor. İşsizlik rakamları hala çok yüksek. Enflasyonda öyle. Seçimlerden sonra iğneden ipliğe her şeye zam yapılması özellikle dar ve sabit gelirlilerin alım gücünü ciddi manada düşürdü" diye konuştu.
?Kayseri´deki ihracat artışı ülkenin 4 katından fazla?
Kayseri´deki ihracat artışının ülkenin ihracat artışından fazla olduğunu belirten Başkan Gülsoy; ?Tabii sıkıntılarımız devam ediyor ama size ikide güzel haber vereyim. 17 yıl sonra ilk defa cari fazla verdik. Ülkemizin son 12 aylık cari işlemler hesabı 538 milyon dolarla Kasım 2002´den bugüne kadar ilk kez artıya geçerken, cari dengedeki iyileşmede enerji ithalatının geçtiğimiz Haziran ayında 2.3 milyar dolarla son 26 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin etkili olduğunu belirtelim. Bir diğer güzel haber de yabancı yatırımlarla ilgili. Doğrudan yatırımlar geçen yılın ilk yarasından bu yılın ilk yarısına kadar yüzde 6.3 artarak 12.4 milyar dolara ulaşmış. Bu yatırımlarda Katar, İngiltere ve Azerbaycan´ın ilk sırayı aldığını da söylemek lazım. Her zaman olduğu gibi ihracat rakamlarına da kısaca göz atalım. Ülkemizde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 2.21 artmış. Geçen yılın 7 ayında 93 milyar 714 milyon 303 bin dolar olan ihracatımız, bu yılın aynı döneminde 95 milyar 786 milyon 548 bin dolara çıkmıştır. Kayseri´de artış oranı ülkemizin 4 mislinden fazla. Geçen yılla kıyasladığımızda ihracatımız yüzde 9.55 artmış. Geçen yılın ilk 7 ayında ihracat rakamımız bir milyar 74 milyon 39 bin dolar iken, bu yılın aynı döneminde bir milyar 176 milyon 279 bin dolara ulaşmış durumda" şeklinde konuştu. (İHA)