Tarih: 21.03.2017 12:30

Dikkat, karnınızda farkında olmadığınız bir kitle olabilir

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda haberlerde daha sık görülmeye başlayan büyük çaplı karın içi kitlelerin ?teratonom´ ya da ?mezenkimal kitle´ olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ?Karın içi kitleler aslında çok büyük bir hastalık ailesinin septomları ve bulguları olarak karşımıza çıkabilirler. Son dönemde medyada gördüğümüz çok popüler olan kitleler genellikle iyi huylu teratomlar dediğimiz veya mezenkimal kistler dediğimiz iyi huylu kitlelerdir? dedi.
Söz konusu kitlelerin daha çok kadınlarda, yumurtalık ve rahimden kaynaklı nedenlerle ortaya çıktığını kaydeden Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, karnında kitle olduğunu fark edemeyen bireylerin kilo aldıklarını ya da hamile sandıklarını ifade etti. Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Bu kitlelerin invazyon bulgusu dediğimiz, etraf organlara çok fazla bulaşıklıkları yoktur. Sağlam bir kapsülle kaplı kitlelerdir. Bu hastalar genellikle kendilerini bazen gebe, bazen de karınlarında şişlik olduğunu sanabilirler. Bazıları da kilo aldım, veremiyorum diyerek bize başvurur. Hatta bazı durumlarda kitle o kadar büyük boyutlara ulaşır ki, karında bir top varmışcasına ele gelen ve yatıldığı zaman sağa sola devrilen bir şey olduğu hissedilir.?
Tek tedavisi ameliyat
Kitlelerin tespitinde ilk aşamanın fiziksel muayene olduğunu söyleyen Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ameliyatların da çok komplike ve zor olmadığını dile getirdi. Kitlelerin çapının ihmale bağlı olarak 50 santimetreye kadar genişlediğine dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ?Karın içerisindeki kitle diğer organları baskılayıp hastada bir rahatsızlık, ağrı, karnında şişkinlik oluşturmadığı müddetçe hastalar bunu ihmal edebiliyorlar. Bundan dolayı kitleler çok büyüyebiliyor, hatta gebelik boyutunda kitlelere rastlandığı literatürde var. Bunların tek tedavisi ameliyatla çıkarılması. Ameliyatları kolaydır, çok ihmal etmemek gerekir? diye konuştu.
Erken teşhis önemli
Ameliyatın ihmal edilmesi durumunda kansızlığa ve baskıdan dolayı diğer organlarda zafiyete neden olduğunun altını çizen Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ameliyatlarda genellikle kapalı yöntemin tercih edildiğini belirtti. Ameliyatın önündeki en büyük engelin hastaların korkuları olduğunu vurgulayan Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ?Hastalar kendi vücutlarındaki değişikliği kitleleri hissettiği zaman acaba kanser miyim diye düşünüp sesini çıkarmayabiliyor. O nedenle hastalık daha geç evrelerde anlaşılıyor, böyle olunda tedavi de zorlaşıyor? dedi.
Patlaması risk nedeni
İleri düzeyde ihmal edilen kitlelerde darbelere bağlı olarak patlama meydana gelebileceğini, bunun da hasta için ciddi sıkıntılara neden olacağını kaydeden Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ?Bunların kalın bir zırh şeklinde çeperleri vardır ve patlamasının sebebi alınan darbelerdir; merdivenden düşme, ufak trafik kazası veya karna darbe alma bu kistlerin delinmesine ve karın içerisine akmalarına yol açar. Böyle durumlarda ciddi sıkıntılar doğabilir. Bu sıvılar karın içerisine aktığı zaman hem içerisindeki iltihap etrafa yayılır hem de içindeki iltihaba bağlı vücudun alerjik reaksiyon oluşturmasına karşı hastalar ciddi şok durumuna girebilirler. Özellikle karaciğer kistlerinde buna çok rastlanır. Karaciğer kistleri aslında çok serim hastalıklardır. Ama büyüyüp patladıkları zaman alerjik reaksiyona bağlı alerjik şok hastaların ciddi olarak hastalık problemi yaşamasına, bazen de hayati tehlike geçirmesine yol açabilir. Bundan dolayı erken dönemde kitlenin alınması faydalıdır? ifadelerini kullandı.  (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —