CHP KAYSERİ İL BAŞKANLIĞI 17 NİSAN BİLDİRİSİ

CHP KAYSERİ İL BAŞKANLIĞI 17 NİSAN BİLDİRİSİ

öğretmenlik sıradan bir meslek olarak düşünülmemeli

CHP KAYSERİ İL BAŞKANLIĞI 17 NİSAN BİLDİRİSİ
CHP KAYSERİ İL BAŞKANI  ÜMİT ÖZER ;

Genel Başkanlarımızdan rahmetli İsmet İnönü’nün “Bütün askeri ve siyasi hayatımdaki vazifelerin hiçbirini kaale almadan diyebilirim ki, öldüğüm zaman Türk milletine iki eser bırakmış olacağım. Biri Köy Enstitüleri, öbürü çok partili hayattır” dediği, 2. dünya savaşının bütün şiddetiyle devam ettiği, bu yüzden eli silah tutan herkesin askere alındığı bir zamanda kurularak kendi ürettikleriyle ihtiyaçlarının yüzde yetişini karşılayan, köy çocuklarını köy şartlarında parasız yatılı olarak beş yıl eğittikten sonra kendi köylerine gönderen bir eğitim kurumumuz olan Köy Enstitülerinin 80. Kuruluş Yıldönümü herkese kutlu olsun.
KÖY ENSTİTÜSÜ SİSTEMİ tamamen bize özgü tamamen yerli ve milli bir kuruluştu
KÖY ENSTİTÜLERİ SİSTEMİ Türkiye aydınlanmasını gerçekleştirecek atılımlar zincirinin önemli bir halkasıydı
KÖY ENSTİTÜLERİ SİSTEMİ:
1-Atatürk ilkelerini, nüfusumuzun %-80’ini oluşturan köylü yurttaşlarımız tarafından özümsenmesini amaçlıyordu.
2-Köylüyü içinden canlandırarak, ekonomik bağımsızlığa kavuşturmayı ve özgürleştirmeyi, özgür bireyler olarak seçme seçilme hakkını özgürce kullanabilen bireyler haline getirmeyi amaçlıyordu.
3-Bu okullardan mezun olan öğretmenler köylerine yalnızca bir eğitimci olarak gitmiyordu. Aynı zamanda hem bir duvarcı, dülger, demirci, ziraatçı ve sağlık memur olarak gidiyor, gerekli donatıları da sistem tarafından kendilerine veriliyordu.
 
Bu gelişmelerden zarar görebileceklerini anlayan egemen güçler 14 yıl gibi kısa bir zamanda sistemi devre dışı bırakmışlardır. Aradan 80 yıl geçtikten sonra eğitimde ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyoruz. Bugün de devletin öncelik vermesi gereken ihmal edilmiş bir kitle vardır. Bu kitle köyde ve kentte çocuğunu özel öğretim kurumlarında okutamayacak durumda olanlardır.
Köy Enstitüsü sisteminde uygulanmış aşağıda yazılı temel ilkelerin bugün de geçerli, yerine getirilmesi gerekli ilkeler olduğuna inanıyoruz.
1-Eğitimde üretime dönük olma ilkesi uygulanmalıdır.
2-Eğitim kurumlarında laik, demokratik eğitim uygulanmalı, demokrasi yaşatılmalı, öğrenciler yönetime katılmalıdır.
3-her bireyin başarılı olacağı bir alan olduğu dikkate alınarak insanı harcamayan, bireyleri yetenekleri doğrultusunda başarılı olacakları alanlarda yetiştiren uygulama gerçekleştirilmelidir,
4-Ezbere dayalı bilgi biriktirmek anlamına gelen eğitim-öğretim yerine, düşünmesini öğreten düşünüp sorgulayan gerçeği arayan, bilgi üretebilen ürettiği bilgiyi kullanabilen, insan haklarına, evrensel ve ulusal değerlere saygılı, bağımsızlıkçı bireyler yetiştirecek uygulama gerçekleştirilmelidir.
5-öğretmenlik sıradan bir meslek olarak düşünülmemeli, ülkenin geleceğinin yapı taşlarını oluşturacak çocuklar ve gençler, iyi yetişmiş, halkçı, laik, bilimi yol gösterici kabul eden, demokrasiye inanmış, ülkeyi çağdaş uygarlığın üstüne çıkarmayı hedefleyen insanlara emanet edilmelidir.
6-Kentimizde yer alan Pazarören Köy Enstitüsü binaları da Koruma altına alınmış, onarım projeleri hazırlanarak Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 27.01.2012 tarih ve 148 sayı ile onaylanmış olup mevcut binaların onarılarak, Zamantı ırmağı kıyısında yer alan yüzlerce dönüm verimli tarım arazisi ile birlikte ziraatle ilgili bir fakültemiz tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyiz.
Zamantı Irmağın kıyısında yer alan yüzlerce dönüm verimli tarım arazisi ile birlikte ziraatle ilgili bir fakültemiz tarafından değerlendirilerek eğitime ve üretime kazandırılmalıdır..  (kurum haberi)