Bir tencere aşure 40 ekmek bedelinde

Bir tencere aşure 40 ekmek bedelinde

Bir tencere aşurenin 40 ekmek fiyatına mal olduğu aşurelik malzeme fiyatları geçen yıla göre farklılık göstermedi.

Muharrem ayına girilmesiyle birlikte aşure kazanları kaynamaya başladı. Buğdayından nohutuna, kuruyemişinden meyvesine bir tencere aşure içine giren malzemelerin fiyatı, tanesi 1.25 TL´den satılan 40 ekmeğe bedel. Esnafın, geçen yıldan bu yana farklılık göstermediğini söylediği malzeme fiyatları, 1 tencere aşure için 50 TL´yi buluyor.
Kısa süreli de olsa yüzleri gülen esnaflardan Savaş Cuma Tan, ?Biz esnaflar bu 10 günlük süreyi severiz. Muharrem ayının 10. gününe tekabül eden gün aşure için daha bir yoğun olur. Vatandaşlarımız şimdi yavaş yavaş kaynatmaya başladılar. Aşure alışverişleri de yakında başlar. Ama geçen seneye oranla fiyatlarda fazla bir değişikliğin olmadı. Artış olsa bile çok cüzidir. Hatta bazı tahılların fiyatlarında düşüş bile oldu? şeklinde konuştu.
?Ortalama 50 TL?
İyi aşure yapmanın püf noktasının taze malzeme kullanmaktan geçtiğini dile getiren Cuma Tan, ?Aşure yapımında malzeme çok önemli. Eski, tarihi geçmiş ürünler bu gibi zamanlarda piyasaya sürülüyor. Vatandaşlar yeni mahsul ürünler kullanırsa daha faydalı olur. Bir de duyduğum bazı püf noktaları var; bademin kabuğu soyulursa kararmaz, ceviz kaynatılmaz ve çok fazla şeker atılmaması söyleniyor? diye konuştu. (İHA)



Anahtar Kelimeler: tencere aşure ekmek bedelinde