Bindiği dolmuşta başka sporcuya benzerliği hayatını değiştirdi

Bindiği dolmuşta başka sporcuya benzerliği hayatını değiştirdi

Tamamen tesadüf eseri başladığı Para-Taekwondo sporunda dünya üçüncüsü olan Kayserili Osman Yalt´ın yeni hedefi Olimpiyatlar´da madalya kazanmak.

Akrabalarını ziyaret için gittiği Konya´da bindiği dolmuşta bir antrenörün başka bir sporcusuna benzetmesi nedeniyle konuştuğu Osman Yalt (28), böylece Para-Taekwondo sporundan haberdar oldu. Aldığı bilgiler ile 4 yıl önce bu spora başlayan Osman Yalt, kısa sürede bu sporda önemli başarılara imza attı.
Doğuştan ´üst extremite fokomeli´ rahatsızlığı nedeniyle engelli olan Osman Yalt, uzun süre hayata küskün şekilde yaşarken, 4 yıl önce Konya´da yaşayan akrabalarını ziyarete gittiğinde bindiği dolmuşta hayatı değişti. Aynı dolmuşa binen Antrenör Hüseyin Toprak ile konuştuğunu anlatan Osman Yalt, ?Bu spora Konya´da başladım. Konya´ya tesadüfen akraba ziyaretine gittiğimde bir dolmuşa bindim. Bindiğim dolmuşta seyahat esnasında aynı dolmuşta bulunan antrenör, beni başka bir sporcusuna benzetmiş. Bu vesile ile spora başladık. Dolmuşta antrenörle tanıştık ve lisansımı Konya´da çıkardım. İlk olarak Konya adına dövüştüm, sonra Kayseri adına müsabakalara girmeye başladım. Şu anda spora Kayseri´de devam etmekteyim. Spora başladığım ilk 2 yılda Türkiye üçüncülüğü aldım. 3. yılda Türkiye Şampiyonu, 4. yılda yine Türkiye Şampiyonu oldum. Uluslararası maçlarda da, Polonya´da yapılan Avrupa Şampiyonasında Avrupa üçüncüsü oldum. Daha sonra da Güney Kore´de yapılan 2. Asya Şampiyonasında Asya ikinciliği, en son Londra´da yapılan ve 59 ülkeden 263 sporcunun katıldığı Taekwondo Dünya Şampiyonasında kendi klasmanın da dünya 3.´sü oldum? dedi.

Para-Taekwondo beni hayata bağladı
Dünya üçüncüsü olduğu Londra Olimpiyat Oyunları´ndan sonra geldiği Kayseri´de İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Osman Yalt, bu başarının eve kapanmak zorunda kalan tüm engelli vatandaşlara örnek olmasını istedi. Yalt, ´´Uzun süre hayata küskün olarak yaşadım. Rahatsızlığım nedeniyle dışarı çıkmayı bile istemiyordum. Dört yıl önce Konya´da yaşayan akrabalarımı ziyarete gittiğimde bindiğim bir dolmuşta tesadüfen bu sporu öğrendim. Bu spor hayatımı değiştirdi. Küçük bir araştırmadan sonra Para-Taekwondo sporuna başladım. Böylece hayatım değişti. Yeniden hayata tutundum. Artık dünyaya çok daha farklı bir göz ile bakıyorum. Benim durumum umarım tüm engellilere ve ailelerine örnek olur. Evde oturmak değil bir şeyler başarabilmek için hayata karışmaları çok önemli´´ şeklinde konuştu.

Başarıları göz kamaştırıyor
Osman Yalt, Para-Taekwondo sporuna başlamasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen 7 önemli derece elde etti. 2 Türkiye üçüncülüğü, 2 Türkiye şampiyonluğu, 1 Avrupa üçüncülüğü, 1 Asya ikinciliği ve son olarak 1 Dünya üçüncülüğü elde eden Osman Yalt, şimdi 2020 yılında Tokyo´da yapılacak Paralimpik Oyunları´na katılma hakkı elde edebilmek ve ülkemizi temsil etmek için çalışmalara başladı.

Hem sporcusu hem çalışanı
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi´nde bulunan Turkuaz Seramik´te işçi olarak çalışan Osman Yalt, bir yandan işini devam ettirirken bir yandan da antrenmanlarını sürdürüyor. Fabrikanın sevkiyat bölümünde çalışan Osman Yalt´a en büyük desteği yine çalıştığı fabrika yönetimi veriyor. Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Turkuaz Seramik Yönetimkurulu Üyesi Yusuf Özkaya, Osman Yalt´ın hem çalışanları hem de sporcuları olduğunu söyleyerek başarılarının kendilerini gururlandırdığını dile getirdi. Özkaya, ´´Kendisi bizim çalışanımız. Ama sporcu kişiliği nedeniyle bizde kendisine maddi manevi her türlü desteği veriyoruz. Ampute Futbol takımının yaşattığı gururun ardından ferdi branşlarda gelen bu başarıda bizi çok sevindirdi. Çalışanımızın ülkemize Dünya üçüncülüğü madalyası getirmesi çok önemli. Kendisine desteklerimiz devam edecek´´ ifadelerini kullandı.
Dünya Tekvando Federasyonu (WT) tarafından İngiltere´nin başkenti Londra´da düzenlenen ve 59 ülkeden 263 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen şampiyonada Türkiye´yi 15´i erkek, 8´i bayan olmak üzere 23 sporcu temsil etti. Para-Tekvandonun 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları´na kabul edilmesinin ardından düzenlenen ilk şampiyonada Türk taekwondocular, 7 final müsabakası yaparak ve toplamda 10 madalya kazandı. Sporcular, Dünya şampiyonasını 4 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya ile tamamladı. Türkiye, bu sonuçlarla genel sıralamada Rusya´nın ardından Dünya 2´ncisi oldu. Milli takımda yer alan Kayserili sporcu Osman Yalt bu şampiyonada K-43 75 Kilo´da üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu.  (İHA)