BAHAR AYLARIN DA NASIL BESLENMELİ?

BAHAR AYLARIN DA NASIL BESLENMELİ?

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Yaba, Kışın soğuk günlerinden çıkarken baş ağrısı, eklem ağrısı, bitkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğuna dikkat çekti.

Bahar aylarında beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dty. Kübra Yaba, ?Hızlı kilo verdiren sağlıksız yöntemlerden kaçınmak gereklidir? dedi.

Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Yaba, yaptığı açıklamada, bahar da hem sağlıklı beslenmek hem de sağlıklı kilo vermek için altın kuralları şu şekilde sıraladı:

Kahvaltı en önemli öğündür ve atlanmaması gerekir. Gece uzun bir açlıktan çıkan metabolizma kahvaltı ile tekrar çalışmaya başlar. Bu sebeple kahvaltıda bol protein, yağlı tohum, tam tahıllı ekmek, sağlıklı bitki çayları ve bol yeşillik tüketmek metabolizmayı daha doğru çalıştıracaktır.

Kışın soğuk havalarda tüketmeye zorlandığımız suyu havaların ısınması ile birlikte tüketmek daha kolay olacaktır. Su tüketimi hem metabolizmayı hızlandıracak hem de mevsim geçişlerinde enfeksiyondan bizleri koruyacaktır. Bu sebeple günlük 2-2,5 litre civarı su tüketmek gerekmektedir?

Bahar ve yaz aylarında meyve ve sebze çeşitliliğinin arttığını ifade eden Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Kübra Yaba, ? Meyve ve sebzeler antioksidan vitaminleri içerirler ve hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de vücudu tazeleyerek yaza hazırlar bu sebeple günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketimine özen göstermek gerekir.

Güneşin kendini göstermesi ile yapılacak en güzel aktivitelerden biriside açık havada yapılan yürüyüşlerdir. Yürüyüş hem metabolizmayı hızlandırır hem de bahar yorgunluğunu engeller.

Yaza girmeden ideal vücut ağırlığına gelmek önemlidir fakat sağlıksız ve düşük kalorili diyetler yerine dört besin grubunu içeren, bağışıklık sistemini destekleyen uygun kalori, protein ve karbonhidrat değerlerini içeren diyetlerle zayıflamak en doğrusu olacaktır.

Özellikle havalar ısınmaya başladığı için bir öğünde aşırı besin tüketmek, işlenmiş besinleri, aşırı tuz içeren besnleri, kızartılmış ve basit şeker içeren besinleri tüketmek bünyeyi daha fazla rahatsız eder bu sebeple bu besinlerin tüketiminden özellikle kaçınmak gerekir?   (Kurum Bülteni)



Anahtar Kelimeler: BAHAR AYLARIN NASIL BESLENMELİ