BAĞLAMIŞ İŞ DÜNYASI ZOR DURUMDA İLAVE DESTEKLER GEREKİYOR

BAĞLAMIŞ İŞ DÜNYASI ZOR DURUMDA İLAVE DESTEKLER GEREKİYOR

tüm firmalarımızda ciddi ciro kayıpları var

BAŞKAN BAĞLAMIŞ İŞ DÜNYASI ZOR DURUMDA İLAVE DESTEKLER GEREKİYOR

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında 365 Oda / Borsa Yönetim Kurulu Başkanı ile video konferans aracılığıyla yapılan toplantıya katıldı.

Toplantıda, koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini azaltmaya yönelik alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar ile mevcut duruma ilişkin istişare yapıldı.

Başkan Bağlamış konuyla ilgili olarak şunları söyledi.

Tüm Dünya Koronavirüs salgını dolayısıyla oldukça zor bir dönemden geçiyor. Bu dönemde ülkemizde olduğu gibi İlimizde de pek çok işletmemizin faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Birkaç sektör dışında tüm firmalarımızda ciddi ciro kayıpları var.

Devletimiz bu dönemde ekonomik etkileri kontrol altında tutabilmek için birçok tedbir açıkladı. Bu tedbirlerin ana omurgasında da vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ve düşük maliyetli işletme kredileri var. Her üç tedbir de firmalarımızın faaliyetlerinin devam etmesi ve istihdamın korunması için çok önemli.

Özellikle kredi genişlemesinin sağlanabilmesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler kapsamında KGF’nin kefalet kapasitesi 250 milyar lira artırıldı.

Ancak, üyelerimizden bizlere gelen şikayetlere baktığımızda, bu kredilerin bankalar tarafından finansman sıkıntısı çeken firmalarımıza ulaştırılmasında sıkıntılar yaşandığını gösteriyor. Şirketlerimiz bankalar tarafından “limit bitti” denip başvurusu dahi alınmadan geri çevriliyor. Hatta koronavirüsten olumsuz etkilenen firmalarımızın değil de, kredibilitesi yüksek büyük firmalara kredi kullandırıldığı yönünde de eleştiriler var “ dedi.

Başkan Bağlamış tüm bankalara seslendiğini belirterek, “ Bu dönem karlılık düşünecek, şirket seçecek dönem değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankacılık kesimi de olmaz. Devletimiz zaten riskin %80’ini üstleniyor. Tüm bankalarımızı sıkıntıya düşen tüm firmalarımıza destek olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Bağlamış, sanal ortamda gerçekleştirilen toplantıda, üyelerinden gelen talepleri yazılı olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilettiklerini belirterek, ifade ettiğimiz talepler şunlardan oluşmaktadır dedi.

• Mücbir sebepten etkilenen sektörler listesine ; tarım sektörü ve tedarikçileri, yumurta sektörü, et ve pastırma sucuk sektörlerinin de yer almasını talep ediyoruz.

• Ticaretin yavaşlaması Ekonomik sıkıntıların yaşanması sonucunda üretici malını pazarlayamamakta dolayısıyla üretim yapılabilmesi için üreticiye mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin desteklenmesi üreticimizin işini kolaylaştırarak üretimin yavaşlamasını ve durmasını engelleyecektir.

Lokanta, restoran, pastane ve otel gibi işletmelerin kapanmasından dolayı süt üreticileri süt satışında sıkıntı yaşamaktadır. Çabuk bozulan ürün olması nedeniyle mücbir sebep kapsamında devlet destekli bir alım yapılmasını ya da çözüm üretilmesini talep etmekteyiz.

• Yumurta sektöründe stok yönetme kabiliyeti olmadığı için dengede olan arz talep dengesi, fiyat yönünden üretici aleyhine hep bozulmaktadır. Yumurtaların piyasa zararına arzını önlemek için yumurta taban fiyat planlaması talep etmekteyiz.

• 1 yıl süre ile üye aidatlarının alınmaması da yoğun gelen istekler arasında yer almaktadır.

Başkan Bağlamış, üyelerinden gelen talepleri ilettiklerini belirterek, “ üst kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iletilen taleplerin takibini yapmayı sürdürecektir “ dedi.(kurum haberi)