Ayrıca Tramvay hatlarının çoğaltılarak şehrin her yerine yaygınlaştırmak.

Ayrıca Tramvay hatlarının çoğaltılarak şehrin her yerine yaygınlaştırmak.

Ayrıca Tramvay hatlarının çoğaltılarak şehrin her yerine yaygınlaştırmak.

Melikgazi İlçe Başkanı Sinan AKTAŞ;

Büyükşehir Ulaşım Aş. Aldığı 24 Ad. Minibüsü pardon Otobüsü geçtiğimiz gün törenle hizmete aldı. Birkaç gün önce cumhuriyet meydanından geçerken araçları meydanda sıralanmış olarak gördüm. İncelemek için yanlarına gittiğimizde büyük otobüs zannettiğimiz araçların 21 koltuk kapasiteli otobüs görünümlü minibüs olduklarını gördüm ve açıkçası çok şaşırdım. Çünkü bu araçlar toplu taşımada kullanılacak bir araç değil. Daha kalktıkları durakta koltuklar dolar çarşıya kadar hiçbir durakta yolcu alamaz.

Peki büyükşehir bunları ne için aldı. Güya ulaşımda yetersizliğin önüne geçmek için aldı. Yolcu kapasitesi minibüs ayarında olan bu araçlarmı kayserinin ulaşım sorununu çözecek. Ulaşım sorununu çözmeyi bir tarafa bırakın zaten zarar eden Ulaşım aş nin masraf yükünü çok daha fazla artıracak.

24 adet bu araçlardan alacağınıza 24 ad. Daf Mjt yada 2 katlı otobüslerden veya en azından Körüklü otobüslerden almış olsaydınız. Hah işte o zaman derdim ki çok doğru bir adım olmuş. Bu yatırım gerçekten kayserinin ulaşım sorununu çözmek için atılmış büyük bir adım. Bu araçların 2,5 tanesi bir körüklüye 4 tanesi bir Daf Mjt 2 katlıya karşılık gelir.

1. Daf mjt yada 2 katlı veya Körüklü bir araç için 1 şöför gerekirken şimdi siz 3 şöför çalıştıracaksınız.

2. Yakıt,sigorta vergi aracın diğer giderleri 1 araç için olacağına 3 ayrı araç için masraf yapacaksınız.

3. Trafiğe 1 araç çıkacağına 3 araç çıkaracaksınız. Buda merkezdeki araç trafiğini artıracaktır.

4. Satın alma maliyeti açısından baktığınızda 1 körüklüye 3 araca verdiğinizden daha az bedel ödeyecektiniz.

5. Daf mjt yada 2 katlı veya Körüklü ile neredeyse çarşıya kadar bir çok duraktan yolcu alabilecekken şimdi bir çok durakta vatandaşlar binemeyecek ve hep bir sonraki otobüsü bekleyecekler.

6. 2 katlı otobüslerden almış olsaydınız. Hiç olmazsa yıllar sonra Kayseriye farklı bir renk farklı bir hava katmış olurdunuz.

Her seferinde 21*3,5 73,5 tl ile bir sefer yapmış olacaksınız. Ücretsiz binenleri ve öğrencileride hesap edersek bu rakam 50 tl ye kadar düşer. Siz bu araçlarla bir seferi 50 tlye yaparsanız kar mı edersiniz? Zarar mı edersiniz. Sanırım bu hesabı hiç yapmamışsınız.

Ulaşım Aş zarar ediyor diyorsunuz. Nasıl zarar ediyor İşte bu tip yatırımlardan dolayı zarar ediyor. Bu mantıkla devam ettiğiniz sürece Ulaşım Aş daha fazla zarar edecek ve siz Ulaşımda 3 tl 3,5 tl yetmiyor 4 tl yapalım diyeceksiniz. Ama O da yetmeyecek.

Küçük araçlardan daha fazla alarak ve büyük bir şatafatla tören yaparak siyaseten sanki büyük bir yatırım yapmış algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama 16 ilçesi 714 mahallesi olan 1,5 milyon nüfuslu bir şehrin ulaşım sorunun 21 koltuklu bu minibüslerle çözemezsiniz.

Çözüm;

Çift katlı Daf Mjt lerden almak yada en azından körüklü araçlardan almak.

Ayrıca Tramvay hatlarının çoğaltılarak şehrin her yerine yaygınlaştırmak.

En iyisi metro ama oda sizin için hayal bile değil.(kurum haberi)