ATATÜRK VE ANADOLU RUMELİ MÜDAFAA İ HUKUK HEYETİNİN KAYSERİ İLK ZİYARETİNIN 101 YILI

ATATÜRK VE ANADOLU RUMELİ MÜDAFAA İ HUKUK HEYETİNİN KAYSERİ İLK ZİYARETİNIN 101 YILI

ATATÜRK VE ANADOLU RUMELİ MÜDAFAA İ HUKUK HEYETİNİN KAYSERİ İLK ZİYARETİNIN 101 YILI

ATATÜRK VE ANADOLU RUMELİ MÜDAFAA İ HUKUK HEYETİNİN KAYSERİ İLK ZİYARETİNIN 101 YILINI ÖZLEMLE SEVGİYLE ŞÜKRANLA ANIYORUZ …`

KAYSERİ ADD ŞUBE BAŞKANI KEMAL CEYLAN

Osmanlı imparatorluğunun müttefikler tarafından paylaşılarak yurdun dört bir köşesi işgal edilmiş

İstanbul un İngiliz ve Fransız birliklerinin işgalinden sonra İzmir ’e yunan ordusunun çıkartma yaparak Anadolu içlerine doğru yürümesi bardağı taşıran son damla olmuştur.

Ulu önder M. KEMAL ATATÜRK ve arkadaşları Anadolu ve Rumeli yi düşman işgalinden kurtarmak amacı’ İle Anadolu ya çıkmaya karar verdiler.

16 mayısta İstanbul’dan bir gemi ile ayrılarak 19 mayıs 1919 Samsuna ayak basarak Anadolu ‘daki mücadeleyi başlatmışlardır.

İlk olarak ATATÜRK 1919 yılında Erzurum kongresinden sonra Sivas ta yapılacak kongresinde her ilden illerini temsilen üçer delege katılması öngörülmüş ve bunun biçin yurdun bütün köşelerine haber göndermişlerdi.

Şehrimizden de NUH NACİ YAZGAN, AHMET HİLMİ KALAÇ VE ÖMER MÜMTAZ katılmak için seçildiler ve bir hafta Sivas da ki toplantılara katılarak ilimizi temsil ettiler.

Kayseri ye döndükten sonra Ahmet Paşa İlk okulunda kayserinin ileri gelenleri ile bir araya gelerek konuştular . Kayserinin ileri gelenleri ile yaptıkları toplantıların sonucunda Kayseri de Anadolu Müdafaa i Hukuk Cemiyeti şubesini kurdular , Başkanlığına da Ahmet Remzi Efendiyi seçtiler,

Dernek binası olarak da şimdiki saat kulesinin altındaki odanın olmasına karar verdiler. Kayseri halkı da her yerde olduğu gibi bütün varlıkları ile katıldılar . hiçbir zorluk . ne açlık ne yoksulluk ne ölüm ve baskılar halkı yıldıramadı.

M. Kemal Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar neticesinde Milli Mücadele ruhunun anlatılması için yola arkadaşları ile koyuldular. Heyeti Temsili ye reisi olarak Kayseri –Kırşehir üzerinden Ankara ya gitmek üzere yola koyuldular. 18 aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada , Sivaslıların sevgi gösterileri arasında Sivas tan hareket ettiler ve 19 aralık 1919 Cuma günü akşamüzeri Heyeti Temsili ye başkanı olarak bin bir zorlukla kayseri ye geldiler.

Kayseri de hava karlı ve soğuk olmasına rağmen Kayserili’ ler kendilerine yakışır bir şekilde karşılamışlardır. Şehri bayraklar la süsleyerek ATASINI ve dava Arkadaşlarını karşıladılar. Beraberinde Rauf Orbay ve diğer heyet üyeleri ile çifte kümbetlerde karşıladılar. Paşa arabasından inerek Türk bayrakları ile süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan kayseri halkının YOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIZ PAŞAM “ sözleriyle alkışlamışlar. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan imam zade Reşit Bey in evine inmişlerdir.

İlk misafirlik sırasında M kemal Paşa nın yanında ev sahibi İmam zade Reşit Bey , Faik Selenk , ve İbrahim Safa Bey bulunmuşlardır. Yol arkadaşları arasında Rauf Orbay, Mazhar Müfit Kansu, dan başka Hakkı Behiç Bey, Binbaşı Hüsrev Gerede Dr Refik Saydam ve yaver Cevat Abbas beyler in bulundukları bilinmektedir. Mustafa Kemal ve arkadaşları geç saatlere kadar bekleyerek arkadaşlarının gelmesini beklemiş ve geç saatlerde yemeklerini yemişlerdir. .

m. kemal paşanın Reşit beyin evinde karar vermesini öğrenen Kayseri lisesi örgenciler i fener alayı düzenleyerek davul zurnalar eşliğinde kahramanlık şiirleri okuyarak bütün şehri dolaşıp halaylar çekerek atanın kaldığı evin önüne geldiler . Mustafa Kemal ve arkadaşları bu coşkulardan ziyadesi ile memnun oldular.

m. kemal paşa ve arkadaşları Cuma ertesi sabahından itibaren belediyeyi ziyaret etmiş ve ardından kayseri halkının ve bilhassa din adamlarıyla Raşit E fendi kütüphanesin de toplantı yapmıştır . bu arada ilim adamları esnaf ve tüccarlarla ve bunların ileri gelenleri ile konuştular. Toplantıya katılanlar

la özellikle memleketin içine düştüğü bu kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde , milletçe kurtulabileceğimizi söylemiş v kendilerinden yardımlarını istemiştir. Toplantıda bulunanlar is gerekeni yapacaklarını ve kendilerini destekleyeceklerini Atatürk e bildirmişlerdir.

Raşit Efendi kütüphanedeki toplantıdan sonra kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklı zade Hoca kasım efendi’ yi evinde ziyarete gitmişlerdir. Bu görüşmede Hoca Kasım Efendi ATATÜRK E şöyle hitap etmiştir. “doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah ül alem o zatı muhterem siz olsanız gerekir” sözlerinin ardından etmiş olduğu dua Atatürk ve Arkadaşların son derece memnun etmiştir. M. kemal ve arkadaşları bu . coşkulardan ziyadesiyle memnun kalarak şehrimizde iki gün kaldıktan sonra Pazar günü sabahı mucura hareket etmişlerdir .

Ayrılırken kay serililere m. Kemal paşanın imzasıyla ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ TEMSİLİYESİNİN KAYSERİ AHALİ İ MÜHTEREMESİNE BEYANNAMESİ adıyla heyeti temsili ye namına M. Kemal Atatürk imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla şükranla taşıyacaklar çok değerli bir belge olarak bulunmaktadır.

Kayseri ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEGİ OLARAK Başta MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Olmak üzere ülkemizin kuruluşundan bu güne kadar olan şehitlerimizi ve ahrete intikal eden gazilerimizi şükranla, minnetle anarken bu ülkenin ilelebet payidar olması için canla başla çalışacağız.

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE (kurum haberi)