ARIK´TAN ELİTAŞ´A BELGELİ YANIT

ARIK´TAN ELİTAŞ´A BELGELİ YANIT

Engelli çocuklarının davranışları nedeniyle oturdukları lojmandan çıkarılma kararı alınan ailenin dramını TBMM´de CHP ve AKP milletvekillerini karşı karşıya getirdi.

AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş´ın ?Doğru olmayan bir şeyi buradan ifade etmek de milletvekili etiğine yakışmayan bir konum? sözlerine yanıt veren Arık, ?Olmayan bir şeyi yanlış gösteren Elitaş´ın ta kendisidir. Burada devletin resmi yazısı var? diyerek TEİAD 11. Bölge Müdürlüğü´nün aileye 14 Ocak 2019 tarihinde gönderdiği tahliye yazısı gösterdi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık´ın TEİAŞ 11. Bölge Müdürlüğü lojmanlarında oturan Şerefoğlu ailesinin dramını TBMM gündeme taşımasının ardından yeni bir tartışma başladı. Arık´ın açıklamalarının ardından söz alan AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, ailenin lojmandan çıkartılmadığını uyarıldığını ileri sürerek, ?Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan sayın milletvekilinin Kayseri´yle ilgili bir ifadesi olmuştu, o kısmı aynen okuyorum: ?Zekeriya Şerefoğlu´nun lojmandan çıkarılmasının nedeni, özgül öğrenme güçlüğü olan oğlunun top oynarken cam kırması, komşunun oğlunun bisikletine binmesi, çocukların birbiriyle kavga etmesi. Ben buradan Zekeriya Şerefoğlu´nu lojmandan atan bölge müdürüne seslenmek istiyorum?´ diye devam ediyor. Bu, önemli bir hadise, özgül öğrenme güçlüğü çeken bir babanın evladının bu engeli münasebetiyle lojmandan atılması hakikaten ahlaki bir durum değil ama doğru olmayan bir şeyi buradan ifade etmek de milletvekili etiğine yakışmayan bir konum. Ben derhâl Kayseri Valimizi aradım. Kayseri Valimiz bu konuyla ilgili araştırmasını yaptı. Zekeriya Şerefoğlu´nun özgül öğrenme güçlüğü çeken oğluyla ilgili bir durum söz konusu değil. Sadece TEİAŞ 11. Bölge Müdürlüğünde oturan bu şahsın komşularıyla ilgili irtibatları münasebetiyle komşuların olağanüstü derecede şikâyetleri sonucu ve özgül öğrenme güçlüğü çeken evladından dolayı, ?Komşularınızla ilgili davranışlarınızı değiştirmediğiniz takdirde haziran döneminde lojmanınızı boşaltmak zorunda kalacaksınız´ diye bir uyarı yazısı gönderilmiş. Şu anda Zekeriya Şerefoğlu, Kayseri Valimizin verdiği bilgi çerçevesinde, lojmanında hâlâ oturmakta ve çocuğuyla alakalı bir durum söz konusu değil, tamamen komşuluk ilişkilerinden ortaya çıkan bir durum söz konusu?? diye konuştu.

UYARI DEĞİL LOJMANDAN ÇIKARMA YAZISI

Elitaş´ın açıklamasının ardından yeniden söz alan Arık, Zekeriya Şerefoğlu´na gönderilen yazının uyarı değil, çıkarma yazısı olduğunu ancak okul dönemi sonuna kadar oturmasına izin verildiğini belirtti. Arık, ?Evet, biraz önce Sayın Elitaş´ın söylediği ifadelerin aynısını söyledim. Burada çocuğun raporu var, özgül öğrenme güçlüğü adını aldığı raporu var. Ve bu da orada konutta oturan Sayın Zekeriya Şerefoğlu´nun okulun bitiminde konutu boşaltmasına dair -süre değil yani- denilmiş ki, aynen okuyorum: ?Öğretim yılının sonu itibarıyla dikkate alınarak lojmanı tahliye etmeniz hususunda gereğini rica ederiz." vesaire. Muhakkik tayin edilmiş, bu konuda çocuğuyla ilgili- hepsini okuyamayacağım, son cümlesini okuyorum: ?Çocukları gelip gidenleri rahatsız edenler?´ şeklinde tanımlanan g) bendi ve ilgili yazılı gereğince çocukların okul durumunu da, öğretim yılının sonu itibarıyla dikkate alarak lojmanın tahliye edilmesi hususunda... Yani muhakkik görevlendiriliyor, muhakkikin söylediği de aynen şu: Çocuğun komşu çocuğunun bisikletini kullandığını, çocuğun top oynarken cam kapıyı kırdığını ve bu münasebetle de muhakkik bunun tespit edildiğini, 89 lira cam parasını ailenin ödemesine rağmen okul sonunda yani eğitim yılının sonunda boşaltılmasına dair Bölge Müdürünün gönderdiği yazı. Gerekçesi komşuluk ilişkilerinin kötü olması değil, tamamen ve tamamen çocuğun davranış problemlerine bağlı olarak yani çocuğun diğer çocuğun bisikletini

kullanması, çocuğun top oynarken o binadaki camı kırmasına bağlı olaraktan boşaltılması, komşuluk ilişkileri değil Sayın Başkan; bunu bir kez daha okuyorum buradan?

Arık´ın açıklamalarının ardından yeniden söz alan Elitaş, konuyu Kayseri Valisi ile görüştüğünü belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Buradaki metni aynen okuyorum, Zekeriya Şerefoğlu´nun lojmandan çıkarılmasının nedeni. Hukukçusunuz, henüz icra olmuş bir şey yok, ?haziran sonu´ diye kendisi de okudu zaten. Buradan Zekeriya Şerefoğlu´nu lojmandan atan bölge müdürüne seslenmek istiyorum.´ sitem ediyor. Burada olmayan bir şeyi, gelecekte olabilecek veya düzeltilecek bir şeyi ajite etmesini ben burada eleştiriyorum. Sordum Vali Bey´e ?Var mı böyle bir şey?´ diye, Vali Bey de araştırdı, ?Böyle böyle bir tutanak var, bu konuyla ilgili, okul döneminin bitiminde icra edilmek üzere...´ Eğer bu konuyla ilgili, icra edilmek üzere bir mesele varsa onlar komşuluk ilişkileri içerisinde hallolacak bir meseledir. Bunu arz etmek istedim. Yani olmayan bir şeyi var gibi göstermek yanlıştır?

KONUYU YANLIŞ ANLATAN ELİTAŞ´TIR

Elitaş´ın ardından yeniden söz alan Arık, Elitaş´ın konuyu yanlış aktardığını ifade etti. TEİAŞ 11. Bölge Müdürlüğü´nün Zekeriya Şerefoğlu´na gönderdiği 14 Ocak 2019 tarihli tahliye yazısını gösteren Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Burada devletin resmi yazısı var, diyor ki: ?Okul bitimi göz önüne alınarak tahliyesinin kararına´ Yani ?Tekrar komşuluk ilişkileri değerlendirilecek ve ona göre karar verilecek.´ demiyor. Ve gerekçesi de -muhakkikin raporunu Sayın Elitaş okusun- çocuğun diğer çocuğun bisikletini kullanması, o çocuğun, özgül öğrenme güçlüğü olan çocuğun kapının camını kırmasının tespit edilmesi ve bu gerekçeyle de okulun bitiminde tahliye edilmesi diyor. Yazı burada, resmî yazı burada Sayın Elitaş. Yani ?Tekrar değerlendirilecek, komşuluk ilişkileri düzelince yerinde kalacak.´ demiyor. Bizim de isteğimiz, arzumuz zaten bu. Kış günü ?Hadi sokağa.´ diyemezsiniz ki. Hadi şimdi ev bulayım derse zaten iki üç ayı bulacaktır bu. Yani karar verilmiş burada Sayın Başkan.?   (Kurum Bülteni)



Anahtar Kelimeler: ARIK ELİTAŞ BELGELİ YANIT