Tarih: 21.12.2017 11:04

ARIK KÜÇÜK MADENCİLERİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI:

Facebook Twitter Linked-in

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, madencilerin sorunlarını TBMM´ye taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Arık, küçük işletmelerin zor durumda olduğuna dikkat çekti. Arık, soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

?Petrol ve doğalgazı olmayan ülkemiz diğer yer altı kaynakları açısından zengin bir ülke olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu zenginliğin reel anlamda hayata geçmesi için bu yeraltı kaynaklarının tespit edilmesi ve çıkartılması gerekmektedir. Yeraltı kaynaklarının bulunarak, işletilmesi Türkiye´nin önemli sorunlarından biri olan ve her geçen gün daha da büyüyen işsizlik sorununa çözüm üretecektir. Ancak madencilerin son dönemde gündeme getirdiği şikâyetler, sektörün kan kaybettiğini gösteriyor. Bu bağlamda;

1- 4. Grup (Krom, Çinko, Demir, Kurşun) madenlerin ruhsat ihaleleri yaklaşık 1,5 yıldır yapılmıyor. Bu ihalelerin yapılmaması yaklaşık 50 bin kişinin istihdamını engellemiş, ekonomimizin yaklaşık 2 milyar dolar zarara uğramasına neden olmuştur. Ayrıca iş bulamayan köylülerim, köyünü terk edip şehre göçtüğü için köyden kente göç hızlanmıştır. 4. Grup Madenlerin ruhsat ihaleleri neden yapılmamakta, sektör ve sektörden ekmek yiyen binlerce insan neden mağdur edilmemektedir.

2- Madencilerin şikayet ettiği bir diğer konu ise Ruhsat Harçları konusudur. Orman İzin Harçlarının yüksek oranda artması madencileri mağdur etmiştir. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

3- Geçmişte orman izinleri, Orman Bölge Müdürlükleri tarafından üç gün içinde verilirdi. Maden Ruhsat İzinleri ise Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2-3 gün içinde onaylanırdı. Günümüzde Bakanlık ve Başbakanlığın onayı isteniyor, madenciler bu izinlerin onaylanmasının 2 yılı bulduğunu ifade ediyor. Madencileri mağdur eden bu uygulamayı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

4- Madenciler 2010 yılından önceki Maden Kanunu ve Yönetmeliği´nin sektörün önünü açtığının altını önemle çiziyor. Mevcut uygulamadan vazgeçerek, sektörün talepleri doğrultusunda geriye dönüş yapmayı düşünüyor musunuz?

5- Mevcut uygulamalar küçük ölçekli işletmeleri mağdur etmektedir. Mevcut uygulama ile küçük ölçekli işletmeler yok edilerek, yeraltı zenginliklerini konusunda yabancı kaynaklı bir tekel mi yaratılmak istenmektedir??

(Kurum Bülteni)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —