Tarih: 12.09.2018 11:04

ARIK BAKAN PAKDEMİRLİ´YE ŞARBON VAKALARINI SORDU

Facebook Twitter Linked-in

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Ankara ve İstanbul´da yaşanan şarbon vakalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Konunun önemine dikkat çeken Arık, ?Bilindiği üzere hayvanlarda görülen Şarbon hastalığı insanlara da bulaşabilmektedir. Hastalık etkeninin sporları tabiatta 50-60 yıl canlı kalabilmektedir. Hastalığın bulaşmasında geçmiş yıllarda hastalık çıkan odaklar, bulaşık mera ve yemler, hastalıktan ölmüş hayvan kadavraları ve atıkları, kontrolsüz ve kaçak hayvan kesimleri önem arz etmektedir. Hastalık görülen odaklarda ve çevresinde etkin karantina uygulamaları, en az 5 yıl yoğun koruyucu aşılama yapılması, temizlik, dezenfeksiyon ve biyogüvenlik önlemleri alınması gerekiyor. Edinilen bilgilere göre ülkemizde; son üç yılda her yıl ortalama 100 civarında şarbon vakası çıkmıştır. İnsanlarda da buna paralel olarak şarbon vakaları görülmektedir? dedi.

Yaşanan olaylarda ihmalin olup olmadığını sorgulayan Arık, Bakan Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı´na verdiği soru önergesinde şu noktalara dikkat çekti: ?Medyada yer alan haberlere göre; Et ve Süt Kurumu tarafından Brezilya ve İrlanda´dan ithal edilerek Ankara ili Gölbaşı ilçesi Ahiboz köyündeki işletmede karantinada tutulan yaklaşık 4.000 baş kurbanlık hayvanlarda 22.08.2018 tarihinde şarbon hastalığı çıkmış, hayvanlarda yoğun ölümler görülmüştür. Hayvan ölümleri hakkında kamuoyuna çelişkili rakamlar açıklanmıştır. Bu olayın şoku atlatılmadan bu kez İstanbul ilinde Silivri ve çevre ilçelerinde kurban kesim işlemleri sonrasında insan vakaları ortaya çıkmış, hastalar tedavi altına alınmış, kurbanlık hayvanın satıldığı işletme ve işletmenin bulunduğu Balaban ve Sancaktepe mahallelerinde karantina uygulanmıştır. Bu bağlamda;

1-) Et ve Süt Kurumu tarafından kurbanlık olarak kaç hayvan getirilmiş ve nerelere dağıtılmıştır?

2-) İthal edilen besilik, kesimlik ve kurbanlık hayvanların yurtdışındaki sağlık kontrolleri yapılmış mıdır? Basında yer alan son 6 ayda veteriner hekim görevlendirilmediği haberi doğru mudur? Görevlendirmeler kaldırıldıysa gerekçesini belirtir misiniz?

3-) Tarım ve Orman Bakanı olarak bu güne kadar yaşananlar, yurtdışındaki ithalat kontrolleri ve yurt içindeki karantina sürecinde ihmali bulunanlar hakkında her hangi bir işlem yaptınız mı? Eğer ihmal yok ise bu vakaların neden olduğunu düşünüyorsunuz?

4-) Ankara ve İstanbul´da Şarbon hastalığı şüphesi ile kaç işletmede, toplamda ne kadar hayvan karantina altına alınmış, kaç hayvan ölmüştür?

5-) Ankara ve İstanbul´da Şarbon Hastalığı nedeniyle itlaf edilen hayvan var mıdır? Varsa kaç hayvan itlaf edilmiştir?

6-) Ankara ve İstanbul´da Şarbon hastalığı çıkan merkezlerde son 5 yılda şarbon hastalığı çıkmış mıdır?

7-) 2014-2018 yılları arasında ülke genelinde her yıl kaç şarbon mihrakı çıkmış, hangi illerde görülmüş ve kaç hayvan ölmüştür?

8-) İthal edilen hayvanlardaki şarbon vakasının kaynağının Türkiye olduğunu söylemenizin turizm sektörü ve ülkemiz itibarına olumsuz etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

9-) Halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından oldukça önem arz eden şarbon hastalığının görülmemesi için Bakanlık olarak ülke genelinde nasıl bir çalışma izleyeceksiniz?

10-) Stratejik öneme sahip hayvansal gıdaların ithalat yerine sürdürülebilir üretimle sağlanması için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

11-) Besilik sığır, kesimlik sığır ve et ithalatına devam edecek misiniz??

(Kurum Bülteni)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —