“Akciğer kanserinin yüzde 90 sebebi sigara”

“Akciğer kanserinin yüzde 90 sebebi sigara”

ACIBADEM KAYSERİ HASTANESİ TIBBİ ONKOLOJİ UZMANI DR. ERSİN ÖZASLAN, AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI DOLAYISIYLA VERDİĞİ BİLGİLERDE, KANSERİN YÜZDE 90’ININ SİGARADAN KAYNAKLANDIĞINI SÖYLEYEREK, “SİGARAYI HAYATTAN SİLERSEK AKCİĞER KANSERİ EN NADİR KANSERLE

Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ersin Özaslan, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla verdiği bilgilerde, kanserin yüzde 90’ının sigaradan kaynaklandığını söyleyerek, “Sigarayı hayattan silersek akciğer kanseri en nadir kanserlerden olur” dedi.
Akciğer kanserinin yüzde 90 sebebinin sigara olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ersin Özaslan, “Bilindiği üzere Kasım ayı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’dır. Burada farkındalık oluşturmak adına neler yapmamız gerektiği önemli. Akciğer kanserinin sebepleri üzerine özellikle kafa yorulması lazım. Kanser olduktan sonra verilen tedaviler tabi gelişti. 2015’ten sonra immünoterapilerin ortaya çıkmasıyla akciğer kanserinin tedavileri yeni tedavilerle yaşam süreleri uzadı ama önemli olan hiç yakalanmamak. Yakalanmamak için ne yapmalıyız diyecek olursak da; en büyük sebebi bilindiği üzere yüzde 90 oranında sigaradır. Türkiye’de de yeni yapılan bir çalışmanın sonuçları belirtildi ve burada 15 yaş üstünde tüm dünyada en fazla sigara içicisinin Türkiye’de olduğu saptandı. Bu da önemli bir durum açıkçası. Yılda tüm dünyada 2.2 milyon yeni akciğer kanseri vakası görülmekte. 2020 yılına kadar yılda en sık görülen kanser vakası akciğer kanseriydi ama 2020’de meme kanseri akciğer kanserini geçti. Türkiye hala birinci sırada, uzak arada olarak 40 bin akciğer kanseri vakası var” dedi.
Özaslan, 2015 yılından sonra tedavi seçeneklerinin arttığını ve başarı oranının da birlikte arttığını söyleyerek, “Farkındalık ayı deyince de bunun farkına varalım, sebeplerinden uzaklaşalım demek aslında. Şimdi yeni tedaviler çıktı, belirtileri görürsek şüphelenmeliyiz kısmını konuşmaktansa, nasıl korunmalıyız kısmını konuşmamız lazım. Dediğim gibi yüzde 90 sebebi sigara, ikinci olarak da hava kirliliği gibi sebepler var. Fakat dediğim gibi yüzde 90 sebebi sigara olduğu için sigarayı dünyamızdan eğer çıkarırsak akciğer kanseri en sık görülen kanser olmaktan çıkıp en nadir kanserler grubuna girecektir. Tabi genetik sebepler de var. Bazı genetik sebeplere yönelik tedaviler de var. Hedefe yönelik ajanlar dediğimiz tedaviler var. Kemoterapilerle tedavi ediyoruz. İmmünoterapilerle tedavi ediyoruz. Erken yakalanmışsa ameliyat ya da radyoterapileri var. 2015 yılında immünoterapilerin ortay çıkmasıyla tedavi şansı arttı. 5 yıllık yaşam süresi yüzde 5’lerin altındayken yüzde 25-30’lara kadar çıktı. Bu da önemli bir başarı” ifadelerini kullandı.
İnatçı öksürük, nefes darlığı, sırt ve göğüs ağrısının da akciğer kanseri belirtileri arasında olduğunu söyleyen Özaslan, “Belirtileri nelerdir dersek de en sık belirtisi inatçı öksürüktür. İnatçı öksürükle akciğer kanseri ihtimalini düşünmeliyiz. Ağızdan kan gelmesi, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, nefes darlığı da var ama bunlar aslında hastalığın biraz ilerlediğini gösteriyor. Bu aşamadan sonra da verilen tedaviler ameliyat aşamasını genelde geçmiş oluyor. Genelde ileri evrede yakalanan bir kanser çeşidi akciğer kanseri. Son olarak bu farkındalık ayında hiç akciğer kanserine yakalanmamak varken, tedavileri ya da belirtileriyle uğraşmaktansa sigarayı bırakarak ve sigarasız bir hayat yaşayarak akciğer kanserinden uzaklaşabiliriz ve ihtimalini en aza indirebiliriz” dedi.