Sinan AKTAŞ; Vefat eden kardeşime Allahtan rahmet diliyorum

  Sinan AKTAŞ; Vefat eden kardeşime Allahtan rahmet diliyorum

Esasen hak yerine bulması için aylık 40 bin tel değil 70 bin tl ödeme yapılması gerekir

Saadet Melikgazi İlçe Başkanı Sinan AKTAŞ;

Özel Halk otobüsü şöförlerimiz covid-19 nedeniyle karantinaya alınalı 1 haftayı geçti. Şöför kardeşlerimizden Yakup bey geçtiğimiz gün vefat etti. Öncelikle Vefat eden kardeşime Allahtan rahmet diliyorum. Ailesine yakınlarına ve tüm halk otobüsü şöförü kardeşlerime başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Açıkcası şunu çok meraka ediyoruz. Ulaşım A.ş nin kendi şöförleri ile aynı Terminali kullanan,aynı binanın içinde oturan, beraber sohbet eden ve aynı çaycıdan çay için özel halk otobüsü şoförlerine virüs bulaşıyor ama ne hikmetse Ulaşım A.ş nin şoförlerine bulaşmıyor. Bunun anlamakta hakikaten zorlanıyoruz.

850 Şöför ve işletme sahipleri ile yaklaşık 1300 kişi 15 gün boyunca iş yapamadı. Bu süre bittiğindede ne olacak bilmiyoruz. Çalışacaklar mı? Çalışamayacaklar mı?

Büyükşehir belediye başkanımız Sn Memduh Büyükkılıç bey karantina nedeniyle çalışmayan özel halk otobüslerine 15 günlük için otobüs başı 5.000 Tl ödeme yapacaklarını açıkladı. Ancak böyle bir ödeme yeterli ve kabul edilebilir değil. Üstelik hala ödenmişde değil. Onuda geçtik geçtiğimiz ayın 26 sında yapılacak ödemede henüz tam olarak ödenmiş değil.

Şimdi ödeneceği söylenen bu 5000 tl yi şöyle bir inceleyelim. Düşünüyorum;ben otobüs işletmecisiyim bir ortağım var ayrıca 2 de çalışan şöförüm var. Hünüz ödenmemiş olan bu 5000 tl yi bölün 4 e kişi başı 1.250.- Tl düşer ayrıca şoförlerimin sigortaları var,aracımla ilgili masraflarım var. Kredi kullanmışsam kredi ödemelerim var. Bu ödemenin hakkaniyetli olduğu asla düşünülemez.

Aslında 15 günlük için ödenmesi gereken rakam otobüs başı 20.000.- Tl dir. Yani toplamda 2 milyon lira değil 8 milyon lira ödemeniz gerekir. Otobüslerde yolcu yok Ulaşım A.ş nin geliri düştü diyerek bunun maliyetini özel halk otobüsü işletmecilerine ve şoförlerine yükleyemezsiniz. Bu haksızlık olur.

Konunun birde başka bir yönü var. Düşünün yıllar evvel size şu otobüsü alacaksınız 2 kişi ortak olacaksınız denmiş almışsınız olmuşsunuz. Kredi çekerek,evinizi yada ne mal varlığınız varsa satmışsınız bir otobüs almışsınız. 10 yıl boyunca bunun borcunu ödemek için çalışmışsınız. Bugün otobüs ile beraber işletme haklarını satayım deseniz 1 milyon 300 bin tl gibi para geçiyor elinize. 2 şöför 2 ortak birde 1 milyon 300 bin tl eden otobüs işletmenizle çalışıyorsunuz tüm giderlerinizi çıktığınızda işletme sahibi olarak aylık size kalan sadece 5000 tl.

Yani yıllarca bir özel halk otobüsü işletmecisi olarak belediyeye kadrolu bir belediye memuru statüsünde çalışıyorsunuz. Size kalan karın tokluğu,yıpranan ömrünüz ve otobüsünüzün değer kaybı. Esasen hak yerine bulması için aylık 40 bin tel değil 70 bin tl ödeme yapılması gerekir.

Olağanüstü bir dönemden bir salgın sürecinden geçiyoruz. Böyle durumlarda yerel yöneticilerin yapması gereken bir mağduriyet ortamı oluşturmak değil aksine yaptığı iş esnasında her türlü sıkıntıya göğüs geren ve yıllarca beraber çalıştığı özel halk otobüsü işletmecilerine ve şoförlerine sahip çıkmaktır.(kurum haberi)