Kayserimizin önemli bir değeri olan kayseri şeker fabrikamızda tarih olmasın

 Kayserimizin önemli bir değeri olan kayseri şeker fabrikamızda tarih olmasın

Kayserimizin önemli bir değeri olan kayseri şeker fabrikamızda tarih olmasın

Melikgazi İlçe Sinan AKTAŞ

Kayseri Şeker fabrikası 66. Pancar alım kampanyasını başlattı. Törende konuşan pancar ekicileri kooperatif başkanı Sn. Hüseyin Akay bir çok soruna değindi. Bir kere ürettikleri şekeri satmakta zorluk çektiklerini, sattıklarındanda zarar ettiklerini, bunun nedeninin ise şekere yeterince zam yapılmamasından kaynaklandığını 2019 haziran ayında % 16 zam yapıldığını ancak piyasa şartlarına bakıldığından bunun yeterli bir zam olmadığını söyledi. Ayrıca Sn. Cumhurbaşkanının geçen sene pancarın tonunu 235 tl den 300 tl ye çıkardığını bu artışın ise şeker maliyetlerine % 20 olarak yansıdığını söyledi.

Tüm bunlara ilaveten pancar şekerine muadil nişasta bazlı şeker ve türevlerinin çok fazla üretildiğini aynı zamanda ithal edildiğini bununda şeker fiyatlarını etkilediğini, geçen sene ürettikleri şekerden halen depolarında satılamayan 50 bin ton şeker bulunduğunu ve halen yerli ve milli bir pancar tohumunun bulunmadığını üretmek için çalıştıklarını ancak her yıl 30 trilyon lira Almanya,Macaristan gibi Avrupa ülkelerine tohum için para ödediklerini söyledi.

Tüm bunları törene katılan Akparti genel başkan yardımcısı eski bakan Sn. Mehmet Özhaseki,yine enerji bakanlığı yapmış Sn. Taner Yıldız ve iktidar ortağı milletvekilleri Sn. Baki Ersoy ve Sn. İsmail Özdemir’e karşı söyledi.

Öncelikle 18 yıldır iş başında olan Ak parti iktidarında pancar tohumunu bile halen Almanya,Macaristan gibi ülkelerden alıyor olmamız gerçekten çok üzücü bir durumdur.

Pancar stratejik bir üründür. Mesela Pancardan üretilen Melas ilaç sanayi,yem sanayide kullanılmakta ayrıca gıda sanayide kullanılan sitrik asit üretiminde kullanılmaktadır ki devletin pancar üretimine her türlü desteği vermesi şarttır.

Ayrıca Sn. Akay’ın sürekli şekere zam istemeside doğru bir yol değildir. Asıl yapılması gereken pancar girdi maliyetlerinin düşürülmesini talep etmektir. Ötvsiz Mazot,Gübre desteği,Tohum desteği,sulama desteği ve en önemlisi şeker pacarından kotanın tamamen kaldırılması ve Nbş ve türevlerinin ithalatının durdurulması gibi.

Sn. Akayın yapması gereken diğer önemli bir konu ise nasıl Konya şeker Torku diye bir marka oluşturdu. Bir çok ürününü üretip satıyorsa sn. Akay’ında kayserimize özel bir marka oluşturup yeni tesisler kurarak hem istihdam oluşturması hemde katma değerli ürünler üreterek, şekeri değerlendirip zarar eden kuruma katkı sağlamaya çalışmasıdır. Tüm bunları yapmayıp sadece zam istemek işin kolaycılığına kaçmaktır. Bir zamanlar Pansu ismiyle bir su markamız vardı ama nedendir bilinmez yok oldu gitti.

Yerel medya kanallarından öğrendiğimiz kadarı ile kayseri şeker fabrikasının 2,4 katrilyon lira borcu bulunuyor ve sürekli artıyor. Sn. Akay ve onu dinleyen Ak partili yetkililer acaba bu konuda nasıl bir yol izlemeyi ve fabrikaları bu bataktan bu borçtan nasıl kurtarmayı düşünüyorlar? Doğrusu merak ediyoruz.

Sn. Akay’ın bahsettiği sorunları törene katılan Sn. Mehmet Özhaseki,Sn.Taner Yıldız ve diğer milletvekilleri sadece dinlediler ve konuşmalarında herhangi bir çözüm ortaya koymadan törenden ayrıldılar.

Umut ediyoruzki;Sümer bez fabrikası gibi Kayserimizin önemli bir değeri olan kayseri şeker fabrikamızda tarih olmasın.(kurum haberi)