Kayserimizdeki 26 bin esnafımızın durumu sıkıntılı

 Kayserimizdeki 26 bin esnafımızın durumu sıkıntılı

esnaflarımız nasıl personelinin maaşını ödeyecek bu mümkün değil

Melikgazi İlçe Başkanı Sinan AKTAŞ

Bilim kurulumuzun ve dünyadaki bilim adamlarının görüşüne göre salgın süreci daha epey süreceğe benziyor. Salgından öncede Kayserimizdeki 26 bin esnafımızın durumu sıkıntılı idi salgınla beraber çok daha kötü bir duruma geldi.

Bir çok esnafımız işyerini açmıyor. Bir kısım açan esnaf kardeşlerimiz ise akşama kadar işyerinde oturuyor akşam olduğunda hiç satış yapmadan evine dönüyor. Evinde yiyeceği içeceği varmı sıkıntısı nedir bilmiyoruz. Çünkü neredeyse çarşıda pazarda kimse yok. Yani yeni normalimiz eski normalimiz değil.

Özellikle 800 yıllık tarihi Kapalı çarşıdaki 480 esnafımız,1979 dan beri Yeraltı çarşımızdaki 200 esnafımız ve Hunat çarşımızdaki 340 esnafımız kapalı bir alanda hizmet verdikleri için işleri dahada zorlaşıyor ve durumları gerçekten çok sıkıntılı ve ciddi.

Kapalı çarşımız doğalgaz faturasını ödeyememiş,sgk borçlarını yatıramamış durumda. Aidatları bile toplayamamaktadırlar. Esnaflarımız yanlarında çalışan personellerinin maaşlarını dahi ödeyememektedirler. Koskoca fabrikalar bile işçilerini ücretsiz izine gönderiyorken,hatta ve hatta Melikgazi belediyesi bile taşerondan güya kadroya aldığı işçilerini bile yarı maaşla evlerine göndermişken esnaflarımız nasıl personelinin maaşını ödeyecek bu mümkün değil.

Sn cumhurbaşkanımızın açıkladığı destek paketlerine baktığımızda esnaflarımız için neredeyse hiçbir destek göremiyoruz. Esnaflarımız için hem merkezi hükümet nezdinde hemde yerel yönetimler çerçevesinde destekleyici çalışmalar yapılması şarttır. Peki neler yapılabilir?

1-Kira desteği verilmeli. Büyükşehir belediyesine ait,Melikgazi belediyesine ait yada vakıflara ait iş yerlerindeki kiracıların kiraları bir müddet alınmamalı yada 2021 ocağı kadar ertelenmelidir.

2-Esnafımızın vergileri merkezi hükümet tarafından mümkünse silinmeli değilseki öyle görünüyor o takdirde 2021 yılının en asgari ocak ayına kadar ötelenmelidir.

3-Bağkur pirimlerini ödemek gerçekten çok zor aylık neredeyse 1000 tl gibi bir rakam normal zamanda dahi ödemesi çok zorken şu anda esnafımızın ödemesi asla mümkün değil. Mümkünse iktidar Bağkur pirimlerini ödenmiş gibi kabul etmeli mümkün değil ise vade farkı işletmeden 2021 yılı ocak ayına kadar ötelemelidir.

4-Oda aidatlarıda aynı şekilde ötelenmelidir.

5-Kamu bankalarına borcu olan esnaflarımızın borcu öyle 3 ay falan değil en az 2021 yılının ocak ayına kadar faizsiz ötelenmesi şarttır.

6-Kısa çalışma ödeneğinden mutlaka yanında işçi çalıştıran esnaflarımızında şartsız olarak yararlanması mutlaka sağlanmalıdır.

7-İhtiyaç durumuna göre kamu bankalardan mümkünse özel bankalarıda dahil ederek faizsiz kredi verilmeli. Ödemesi 2021 yılının ocak ayında başlayacak şekilde ve taksitleri ise esnaflarımızın ödeyebilecekleri şartlarda olmalıdır.

8-Dünyada bir çok ülkeye uçaklarla ton ton hibe yardım gönderen Akparti iktidarı kendi esnafına gelince faizli kredi değil hibe olarak kredi vermeli ve desteklemelidir. Yani oralara harcadığı parayı kendi esnafına kendi insanına vermelidir.

Tüm bunlara ilaveten Kayerimizin milletvekilerine,Büyükşehir belediye başkanımız sn. Memduh büyükkılıç beye,Melikgazi belediye başkanımız sn. Mustafa Palancıoğlu beye ve Akparti il başkanı sn. Şaban Çopuroğlu beye çağrıda bulunuyorum.

Lütfen Esnaflarımızı ziyaret ediniz,onlarla biraraya geliniz,sorunlarını sıkıntılarını dinleyiniz ve tüm bunlara çözüm üretmek için gayret ediniz.

Ortaya konulan sıkıntılar ile ilgili ilgili kamu kurumları ile görüşerek yardımcı olmaya çalışınız. Mahalle mahalle gezerek bizzat kendiniz gıda kolisi dağıtmanız sizin işiniz değil. Bırakın o işleri belediye personelleri yapsın. Siz esnaflarımızın sorunlarına çözüm ve proje üretiniz.

Değilse bu süreç kayserideki esnaflarımızı bitirecek haberiniz olsun. (kurum haberi)